Over ons

  1. De oprichter
  2. De zonderling
  3. De auteurs
  4. Huiszoekingen en inbeslagnames
  5. 19 april 2011
  6. 20 jaar ’tScheldt
  7. ’tScheldt-literair

1. De oprichter

’tScheldt werd in 1995 opgericht door Dhr Bert Murrath.

In 2018 overleed Bert Murrath in ‘verdachte’ omstandigheden, dat wil zeggen het glooiende borstoppervlak van een blonde golddigster die erin geslaagd was zich binnen te wurmen in het leven van de zieke Bert Murrath een tweetal maanden voor zijn dood. Ze verdween met de Noorderzon en de helft van de erfenis onmiddellijk na zijn dood.

Murrath wilde voor zijn dood ’tScheldt nog kunnen verkopen of doorgeven zodat het blad zou kunnen blijven verder bestaan na zijn overlijden. Hij schakelde daartoe zijn vriend advocaat Hugo Coveliers in.

Twee weken voor zijn dood wisten de advocaten Hugo en zoon Coveliers, ’tScheldt te verkopen aan een zonderling die helemaal niet van plan was een satirisch blad te kopen. Het verhaal achter deze verkoop is een beetje ingewikkelder dat het ene zinnetje dat hier staat.

2. De zonderling

De zonderling wist het een en ander van media en journalistiek. Hij had als enige Belg ooit een jaar of 10 voor The Wall Street Journal Europe gewerkt.

Na de verkoop van ’tScheldt werden snel een aantal maatregelen uitgevoerd. ’tScheldt was in de jaren 2018 een faxkrant. Voor de jeugdigen onder ons, dat was een telefoonlijn waarlangs papier werd verstuurd. Daartoe stond zowel aan de ene zijde van de telefoonlijn een machine met thermisch papier, als aan de andere zijde. Zoals het geval bij keukenrol, moest de ontvanger er steeds voorzorgen dat er een rol papier in de machine stak. Op die manier verstuurde Bert Murrath de ‘faxkrant’ ’tScheldt.

In 2018 liep het concept ‘fax’ technologisch gezien op zijn laatste benen. De overnemer van ’tScheldt bouwde een website en stopte met het faxen van het satirische blad.

De naam ‘T Scheldt werd veranderd in ’tScheldt.

Er werd een nieuwe ploeg gevormd. Vandaag (april 2025) schrijven en tekenen er een 30-tal mensen bij ’tScheldt. Iedereen werkt vrijwillig mee, dit sinds de oprichting van ’tScheldt in 1995. Alle medewerkers hebben een échte job naast ’tScheldt of zijn op pensioen.

De nieuwe ploeg (sinds 2018) is sowieso fout. Ze is te mannelijk, te oud, te blank en te afhankelijk van spiritualiën.

Sinds 1995 schrijven en tekenen de meeste medewerkers onder pseudoniem. Dat doen ze om zichzelf of hun baan te beschermen. Dat doen ze ook om een geheel andere reden: bij ’tScheldt staat het geschrift, de tekening of het onderwerp op de eerste plaats, en niet de auteur of tekenaar.

3. De auteurs

Er werken rond het tijdstip van dit schrijven (april 2025) een 30-tal auteurs en cartoonisten mee aan ’tScheldt.

Bij het maken van deze website vonden we teksten terug van minstens 82 verschillende auteurs die sinds 1995 meewerkten aan ’tScheldt.

U vindt een lijst van alle auteurs in de rechtermarge van elk artikel op deze site. Om de lijst te vinden klik gewoon eender welk artikel open en de lijst zal verschijnen in de rechtermarge.

4. Huiszoekingen en inbeslagnames

In 2021 viel de Belgische overheid op drie plaatsen binnen met gewapende agenten in privé-woningen en bedrijven gelinkt aan mensen rond ’tScheldt. De overheid was op zoek naar de naam van de cartoonist en de naam van de auteur die een artikel en een cartoon hadden durven plegen over de toenmalige nieuwe woordvoerster van de politieke partij Open Vld.

Alle inbeslag genomen privé-communicatie tussen ’tScheldt-medewerkers onderling en de buitenwereld werd vervolgens via justitie gelekt naar Humo en De Morgen. Humo en De Morgen publiceerden 8 weken lang elke week een artikel waarin verschillende pseudoniemen werden geopenbaard. Erger was dat Humo en De Morgen de informatie mismeesterden en beweerden dat ’tScheldt aangestuurd en gefinancierd werd door de politieke partij Vlaams Belang, een groteske leugen.

Hét bewijs van de financiering vonden Humo en De Morgen in de storting van 185 euro op een rekening van ’tScheldt door een ‘obscure Antwerpse vereniging’ waarvan Humo en De Morgen beweerden dat deze gelinkt was aan het Vlaams Belang. Buiten het feit dat deze informatie verkregen was door gewapende agenten was het vooral een zielige afspiegeling van wat Humo en De Morgen geworden waren. De ‘obscure Antwerpse vereniging’ was namelijk de Openbare Bibliotheek van Antwerpen die zich een printabonnement had aangeschaft voor in haar leeszaal.

Wie mee wil schrijven of tekenen: contacteer ’tScheldt via mail op: [email protected]

5. 19 april 2011

Bij de uitgave van het 1000ste nummer van ’tScheldt verscheen volgende tekst van de hand van oprichter Bert Murrath.

**

DANK

Bij dit duizendste nummer past een welgemeend en oprecht dankwoord.

In de eerste plaats aan de sponsors in de beginperiode. Wijlen pastoor Van Nueten, schonk ons, in deze startperiode, toen wij nog uitsluitend faxkrant waren eind vorige eeuw, een modern faxtoestel terwijl een Vlaamse industrieel de telefoon- en faxkosten betaalde.
Enkele Vlaamse zakenmensen hielpen ons de kosten te dekken, o.m. Rudi van der PaalWalter Hechtermans, een uitgever, een verzekeringsman en Marc Stoffels van Désiré de Lille.

Ook op journalistiek terrein hebben wij veel te danken.

De rubrieken van prof. dr. Bob SmalhoutSylvain Ephimenco en Koko Donker worden zeer goed gelezen. Dat bewijzen de mailtjes en telefoontjes die wij ontvangen. Onze oprechte dank aan deze journalistieke ‘knappe koppen’. Wij danken de kranten De Telegraaf en Trouw voor de toestemming tot overname van de artikels.

Wij zijn bijzonder fier op de boekrecensies die Katelijne ons levert. Elk boek wordt gelezen en daarom kan het iets langer duren voor een boek besproken wordt.
Dat de nicht van Valère Descherp – u weet wel, de N-VA-socialist die vroeger onder de pseudoniem Valère Descherp in het blad van de roden schreef – goed gelezen wordt spreekt voor zich.
Onze Zuid-Afrikaan Boerskot brengt nieuws uit een land dat naar afgrond stevent.
Ernst? Observator neemt geen blad voor de mond. En menige bisschop vraagt zich af tot welk bisdom deze Romein behoort.
De sport komt elke week vakkundig aan bod dankzij Jef Penalty en Jef Velo.
Karel Anthonissen levert een fris geluid, zowel op buitenlands vlak als op economisch terrein.
Erik de Noorman zorgt voor het actualiteitsgebeuren, feesten, vernissages en recepties.
Een nieuwe auteur, Bros, zal zeker gretig gelezen worden.

‘t Scheldt belooft zijn best te doen en dankt alle medewerkers en abonnees.

Niemand vergeten? Toch wel: Boer Bavo, maar dat is onze kers op de taart!

Bert Murrath, uitgever

6. 20 jaar ’tScheldt

Klik voor de tekst: “20 jaar ’tScheldt”: HIER

7. ’tScheldt-literair

Op paaszondag 20 april 2025 lanceerde de redactie van ’tScheldt deze website, een website die uitsluitend gericht is op het literaire aspect van satire. Op de site ’tScheldt-literair verschijnen alleen artikels en geen cartoons of memes.