In Nederland wordt uitgekeken naar de eerste uitzending van Ongehoord Nederland! Journalist, oorlogsverslaggever en publicist Arnold Karskens is één van de initiatiefnemers van de pas opgerichte nieuwe televisie-omroep. Karskens woont deeltijds in ons land en kent ook het Vlaamse medialandschap goed. “ON! wil een breekijzer zijn in de mediawereld. Met ON! keren we terug naar de eerlijke journalistiek.”, aldus Karskens.
‘tScheldt: Hoe lang al vindt u dat mensen zoals u in Nederland niet meer gehoord worden?
Arnold Karskens: “Ik heb al in 2001 het boek ‘Pleisters op de ogen’ geschreven. Dat is een hele kritische belichting van viereneenhalve eeuw oorlogsverslaggeving. Ik heb vijf jaar aan dat boek gewerkt en ik kwam er achter dat veel wat over de oorlog is geschreven vaak niet juist blijkt te zijn. En dat is niet van de jongste tijd, dat begint al bij de 80-jarige Oorlog. Dat heeft met de ogen geopend. Een journalist denkt al gauw dat hij of zij goed werkt levert, maar ze lijden toch al snel aan een tunnelvisie.”
“Een goede journalist heeft geen vrienden”
“Er zijn verschillende factoren die hier spelen. Logistiek zijn journalisten er op vooruit gegaan, maar ze draaien nog te veel in een cirkeltje rond. Journalisten zijn vooringenomen, hebben te weinig achtergrondinformatie en zijn soms te onervaren. Ze laten hun oren soms te makkelijk hangen naar de voorlichters. Soms is er te weinig tijd, soms is er te weinig geld. Dat zijn allerlei factoren die er voor zorgen dat het échte nieuws onder druk komt te staan. Die brede blik die journalisten zouden moeten hebben – en waarvan veel journalisten ook denken dat ze die hebben – blijkt dikwijls een hele nauwe tunnel te zijn.”
“Theo Francken vindt onze zender een goed idee”
‘tScheldt: Kan een nieuwe omroep dat beter doen? Dat vraagt toch heel veel geld, veel middelen en de beste journalisten die er zijn?
Arnold Karskens: “Wij zijn hier pas twee en een halve maand geleden mee begonnen. Alles hangt nu af van wanneer we de erkenning zullen krijgen van de overheid. Als die er komt, krijgen we geld uit de grote pot van 800 miljoen euro voor de omroepen. We zullen wellicht een paar miljoen krijgen en daarmee gaan we dan programma’s maken. Verder betalen onze leden 5,72 euro. We hebben nu bijna 50.000 leden en met dat geld kunnen we ook weer een paar maanden verder.”
“Er is ook een verschil tussen webjournalistiek en een tv-zender. Als je televisie maakt, krijgt je automatisch meer credibility. Er is eigenlijk een kwaliteitsdrempel waar je over heen moet.”
“In Nederland zijn heel wat politieke partijen wel vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, maar die verhoudingen vind je niet terug in het publieke bestel. En dat irriteert mij. Dat heeft niks met links of rechts te maken. Als journalist irriteert me dat en ik wil gewoon goed voorgelicht worden. Ik ben een paar jaar geleden begonnen met het ‘Zwartboek NOS-journaal’, maar als ik naar de VRT kijk, heb ik dezelfde kritiek. Volgens de mediawet in Nederland moet de NPO (de Nederlands Publieke Omroep, red.) neutraal, onbevooroordeeld en niet-gebonden nieuws te brengen, maar dat is gewoon niet zo.”
“Zoiets als ‘De afspraak’: ik kan er gewoon niet naar kijken”
“Een recent voorbeeld was de NPO-verslaggeving over het kinderpardon (kinderen van asielzoekers die eigenlijk geen recht hebben op een verblijf in Nederland krijgen een herbeoordeling en de verwachting is dat velen van hen in het land zullen mogen blijven, red.) Er kwamen zeker zes voorstanders aan het woord en één tegenstander kreeg precies zeven seconden zendtijd. En dat gaat zo met veel meer onderwerpen.”
‘tScheldt: Zit daar een bewuste strategie achter?
Arnold Karskens: “Er bestaat een soort concensus in Hilversum en in Den Haag. De wat linksere mensen uit de politiek en de journalistiek vinden elkaar en versterken elkaar. Zo gaat dat op redacties. Als jij een dissidente stem hebt, word je uitgesloten.”

‘tScheldt: Woord en wederwoord bestaat niet meer in Nederland?
Arnold Karskens: “Heel wat jongeren hebben gewoon niet genoeg ervaring en ze leren het ook niet meer op de scholen van journalistiek. Een journalist moet een vrij element zijn. Een goede journalist heeft geen vrienden. Zo hoort het eigenlijk. Vrijgevochten geesten zijn er steeds minder. Ik betreur dat. Ik ben misschien de laatste der Mohikanen, maar zo ben ik altijd wel geweest als journalist. Dat maakt het werk niet altijd gemakkelijker, maar uiteindelijk krijg je wel resultaat. Ook bij onze nieuwe omroep wil ik alleen maar dat soort journalistiek.”
‘tScheldt: Waarom schiet politiek correct Nederland nu zo in een kramp over uw plannen?
Arnold Karkens: “Dat valt nog mee hoor. Er zijn ook heel veel mensen die ons project wel interessant vinden. Wij zeggen dat een derde van de Nederlandse bevolking niet vertegenwoordigd is in Hilversum. Misschien is het nog meer, want als je alle mensen die rechts en erg links hebben gestemd en de niet-stemmers bij elkaar optelt, kom je aan de helft van de Nederlandse bevolking. Het is ook niet zo dat wij iedereen van dienst zullen kunnen zijn, maar we willen gewoon de boel ook eens van de andere kant belichten. Hoor en wederhoor moet een principe worden. Niet zoals het NOS-journaal – dat neutraal zou moeten zijn – dat pro veegpieten is, terwijl tweederde van Nederland gewoon voor Zwarte Piet is. Dat is een zoveelste voorbeeld van: ‘Wij zeggen wat u moet denken’. Dat heeft niets met journalistiek te maken.”
“De vluchtelingenpolitiek is het grootste bedrog van de 21ste eeuw”
‘tScheldt: Bij uw omroep krijgen voor- en tegenstanders het woord?
Arnold Karskens: “Ja, maar het gaat ook over het benoemen van de problemen. We krijgen hier berichtgeving over almaar meer mensen die vertrekken bij de politie en almaar meer leerkrachten die uit het onderwijs stappen. Maar niemand zegt waarom dat zo is. Het gaat er natuurlijk over dat er zoveel mensen naar ons land zijn gehaald die gewoon lak hebben aan de Westerse samenleving, die geen autoriteit van christenen accepteren. Als je dit soort problemen niet benoemt, krijg je natuurlijk nooit een oplossing. Heel de vluchtelingenpolitiek is het grootste bedrog van de 21ste eeuw. Het zijn allemaal jonge mannen die naar hier komen. Waar zijn de vrouwen en de kinderen? Ik begrijp dat je wilt vertrekken uit oorlogsgebied, maar als je eerst zeven landen doorkruist, ben je gewoon een economische migrant. Die waarheid mag gewoon nog niet gezegd worden. Dan kan je het ook niet oplossen. In landen als Afghanistan is een echte braindrain bezig en tegelijkertijd destabiliseert West-Europa.”

“Wij durven zeggen: ‘Mensen, kijk goed om je heen. En dat en dat is er aan het gebeuren.’ Als je dat doet, kom je onder vuur te liggen. En als je niks zegt, dan ligt de verantwoordelijkheid niet bij jou. En dat gebeurt er nu in de journalistiek. Journalisten zijn geen moedige wezens meer, het is de lafheid van de journalistiek.”
‘tScheldt: Krijgt u wel eens reacties uit Vlaanderen?
Arnold Karkens: “Theo Francken vindt ons project een goed idee. Ik sprak hem net nog op de bijeenkomst van het Forum voor Democratie (de partij van Thierry Baudet, red.). Het zou toch niet slecht zijn als er naast de staatszender als de VRT nog plek is voor andere stemmen? Ik keek vroeger veel naar de VRT, maar tegenwoordig gaat het nergens nog over. Er zijn zoveel problemen en dan zie je ze zitten praten over een overstrominkje of een staking of zo. Er wordt om het probleem heen gelopen.”
‘tScheldt: Maar Theo Francken en Tom Van Grieken worden toch uitgenodigd voor debatprogramma’s op de VRT?
Arnold Karskens: “Klopt, maar dan liggen ze altijd onder vuur. Thierry Baudet en Geert Wilders gaan vaak niet meer naar debatprogramma’s in Nederland omdat ze op een heel andere manier worden benaderd als een politicus van links. Door meteen heel agressief te worden aangepakt, kan je niet eens in je verhaal komen. Je zit je alleen maar te verdedigen en je kan niet eens je beleid uitleggen.
“We hebben te veel mensen naar hier gehaald die lak hebben aan de Westerse samenleving”
Zo een programma als ‘De afspraak’ bij jullie: ik kan er gewoon niet naar kijken. Als je van de hoed en de rand weet, kan je zo een programma toch niet meer au sérieux nemen? Op deze manier ondermijn je je eigen publieke omroep. En dat zien de mensen in Nederland ook en daarom zijn er zovelen blij met ons. We zijn een beetje een breekijzer.”
‘tScheldt: Komt er geen automatische correctie over enkele jaren? Uit onderzoek blijkt dat er in Vlaanderen veel jongeren die voor het eerst gingen stemmen hun stem hebben uitgebracht op Vlaams Belang of N-VA. Dat zijn toch de journalisten van morgen?
Arnold Karskens: “Helaas komen die jonge journalisten in een systeem en op redacties terecht waar die stem niet meetelt. Als je dan carrière wilt maken, word je gewoon in de bestaande mal geduwd. Ik hoop natuurlijk wel dat er zo een correctie komt, want voor een democratie is het heel erg essentieel dat je het hele palet van meningen hoort. ‘Als we er niks over zeggen, verdwijnt het vanzelf wel’, wordt nog te veel gedacht. Maar zo is het natuurlijk niet. Door met serieuze journalistiek moeilijk bespreekbare onderwerpen toch voor het voetlicht te brengen, voorkom je in de toekomst heel veel ongenoegen. Terug naar de eerlijke journalistiek!”
‘tScheldt: Wanneer zien we de eerste uitzending van ‘Ongehoord Nederland!’?
Arnold Karskens: “Dat hangt samen met de ingewikkelde mediawet in Nederland. Het zou januari kunnen zijn, het kan ook later zijn. In ieder geval schakelen we in januari een tandje hoger met onze website. We gaan dan meer berichten brengen en meer video’s plaatsen.”
‘tScheldt: Succes en dank voor dit gesprek.
Kat Zinzen & Walter Cools