Beter

Groen-voorzitter Wouter van Besien wil de belastingbetaler laten opdraaien voor de mislukte groenestroomcertificaten. In zijn boek Beter noemt hij het ‘niet eerlijk’ dat de elektriciteitsverbruiker die rekening moet betalen.

Is Van Besien nu een groene of is hij een socialist?

Eerst roepen dat de vervuiler moet betalen, schrikken van de reacties, en dan de rekening afwentelen op de belastingbetaler. Die protesteert toch nooit. Die maakt in stilte zijn rekening en vertrekt. Als hij kan.

Natuurlijk hadden de regeringen die certificaten niet gratis moeten uitdelen. Het is niet omdat de vervuiler moet betalen, dat degene die stopt met vervuilen per se moet beloond worden.

Dat is wat met de groenestroomcertificaten gebeurd is, en ook met de Vlaamse miljardensubsidies aan de windmolenparken. De niet-vervuiler moest betaald worden. Er is toch geld genoeg in Vlaanderen.

De Waalse overheid gaf dan weer uitstootrechten cadeau aan ArcelorMittal. Normaal had dat bedrijf uitstootrechten moeten betalen voor de hoogoven in Ougrée maar ze kregen er voor 260 miljoen euro toegestoken om 363 arbeiders aan de slag te houden. Dat is ruim 700 000 euro per arbeider. Er is toch geld genoeg in Wallonië.

Electrabel kreeg ooit meer uitstootrechten dan het nodig had en verkocht die prompt op de Londense emissiebeurs. Hier werd zelfs de vervuiler betaald. Ook dat geld is intussen vast richting Frankrijk gesluisd.

We hernemen de redenering van Van Besien nog eens met een ander voorbeeld. Ooit stelden wij in het groene programma voor om vliegvakanties serieus duurder te maken. Vliegreizen zijn namelijk erg vervuilend. Beter met het gezin op de de fiets naar de frisse lucht aan het Zilvermeer dan met zijn allen naar een luchtgekoeld hotel aan de Rode Zee. Maar dat is niet wat Beter Besien bedoelt. Hij is wel nog akkoord het vliegtuig duurder te maken, want dat is toch nog het groene programma, de echte ecotaks. Maar dan zullen de groene vrienden en vriendinnen klagen dat ze geen twee vliegtrips meer kunnen betalen. Een hippe citytrip naar Istanboel of New York en een natuurexcursie in Nepal of Kenia, dat is toch het jaarlijkse minimum. Maar met een zware ecotaks zouden alleen nog enkele rijke ondernemers zich dat kunnen veroorloven.

Geen probleem, dan moet de ecotaks maar met belastingen betaald worden, de sociale correctie op de groene taksen.

Belastingen met belastingen betalen, dat is toch voor iedereen Beter.

Goed Besien.

Dat ik daar nooit zelf op gekomen ben.

Zo eenvoudig.

**

Karel Anthonissen, voormalig Belgisch belastingambtenaar en gewestelijk directeur van de Bijzondere Belastinginspectie.

Titel in Archief ‘tScheldt: 1133 Hfdzrt – ACTUEEL

**