Sappige entertainers hoeven niet te faken

Lichtvoetig maar toch een afdruk nalatend, dat is een ideaal ontspanningsprogramma. Neem nu ‘Sergio over de grens’ op VTM. Sergio Herman is geëvolueerd van culinaire vakman met attitude tot een olijke mens met allure wiens donkere kant voldoende krokant is om zijn naar een exotisch buitenland verleide gasten een portie ontplooiingscomfort te bieden die hen op veilige wijze toelaat hun diepere ik uit te laten. Als kijker krijg je een mix van verrassende schotels, exquise locaties en boeiende babbels op een bedje van dolle pret. ‘Sergio over de grens’ is terecht enorm populair en ‘maakt gelukkig’, zoals de tv-kok het zo sappig verwoordt.

Op BBC toont men wel vaker dat een openbare omroep in staat is tot vermaak op waardige wijze. Neem nu ‘Michael McIntyre’s Big Show’. Daarin speelt de olijke komiek licht gênante spelletjes met beroemdheden. Zo neemt hij in ‘Send to all’ een sterren-gsm ter hand, dolt wat met de inhoud en verzendt dan een hoogst dubbelzinnige tekst ‘per ongeluk’ naar elk adres in het toestel. De grappigste responsen worden speels voorgelezen voor een billen kletsend publiek, tot hilarische verkramping van de gast. Of hij gaat ’s nachts met camera én medeweten van de partner een beroemdheid in zijn/haar slaapkamer overvallen met een dolle grap. Het hoogtepunt van de show is een onbekende die graag zingt, naar een nep afspraak wordt gelokt en dan plots voor een 2000-koppig publiek in Drury Lane live een lied mag brengen. Ovaties zorgen voor kippenvelmomenten, zeker wanneer de ‘Unexpected Guest’ iemand is die zich na doorstaan leed inzet voor zijn plaatselijke gemeenschap. Michael McIntyre heeft zich na 25 jaar stand-up comedy, de geliefde quiz ‘The Wheel’, zijn optredens in ‘Live at the Apollo’ en knallers zoals de ‘Big Show’ opgewerkt tot de absolute Britse top. Zijn guitige zelfspot, zijn stemacrobatieën, zij improvisatietalent en zijn humane inborst laten de complexe voorbereiding er zo eenvoudig uitzien dat zijn variété als een duik in een warm bad aanvoelt voor jan en alleman. Zelfs zure critici ontpoppen zich hierover tot zoetebekjes.

In Nederland overleed Ron Brandsteder op 75-jarige leeftijd. Vele Vlamingen kennen hem nog van uit de tijd toen Nederland ons door televisieland gidste. Zijn gulle lach, imposante verschijning en de combinatie van beroepsernst/alles-voor-het-publiek-houding van deze ras-entertainer maakte van hem ook een nationale lieveling. Zijn gekoesterde radiowerk, zijn amusementsshows en zijn rol als ideale aangever in de revues van André van Duin blijven de kijkers bij als voorbeelden van ongebreidelde pret die garant stond voor een enthousiaste vakkennis. Over hem deden de critici eerder wrang, want zijn succes was te groot geschapen om goed te kunnen zijn.. Sergio, Michael en Ron zijn maar drie gezichten die ons vreugde brengen. Ze zijn met veel meer. Over hen geen satire; zij spelen een rol zonder te doen alsof.

Pico Bello