Omroep Ongehoord Nederland alweer bedreigd door politiek correct circus

Ongehoord, zo’n omroep. Dat was van in den beginne de teneur binnen progressief Nederland over een zendgemachtigde die eindelijk een ongecensureerde stem bood aan de gemuilkorfde burger. Toen oorlogsverslaggever Arnold Karskens op de proppen kwam met dit idee ontstond al vlug tegenstand binnen de vastgeroeste kring die Nederland bevoorraadt met ‘objectieve’ berichtgeving. Waarom aanhalingstekens? De officiële nieuwsbulletins van de NOS zijn toch verplicht neutraal? En binnen de omroepen die elk een stroming binnen de samenleving vertegenwoordigen wordt die benadering toch zichtbaar in de vele talkshows?

Ja, maar de omroepen binnen het Nederlandse bestel hebben in de loop der jaren hun identiteit na opgelegde fusies te veel laten versmelten tot een aanvaarde eenheidsvisie. Zelfs al kan er bijvoorbeeld meer dan in het Vlaamse medialandschap openlijk gesproken worden over het ongenoegen bij velen leeft over het woke-gezwets of over de overlast door het krakende multiculturele model, blijven de echte verzuchtingen in het land te verbloemd. Alhoewel standpunten van Geert Wilders’ PVV of Thierry Baudets Forum voor Democratie nuchterder worden weergegeven zonder de obligate rancuneuze ondertoon zoals die bij ons gebruikelijk is naar het Vlaams Belang of naar elke andere mening die als radicaal rechts wordt gebrandmerkt, blijven de ware hete hangijzers buiten de bubbel.

Arnold Karskens die als onderzoeksjournalist een carrière in bladen en kranten opbouwde, meende dat de echte verzuchtingen in het land niet aan bod kwamen. Na voldoende leden te hebben gemaakt kon Ongehoord Nederland (ON!) in november 2019 van start gaan als aspirant-omroep. Binnen de toegemeten zendtijd kwam het opinie- en reportageprogramma ‘Ongehoord Nieuws’ op NPO1. Op een niet voor de hand liggend tijdstip (om 12.15u op dinsdag- en donderdag met een laatavond-herhaling) ontvangen Raisa Blommestijn en Tom de Nooijer eerder rechtse praatgasten om over gevoelige actualiteiten een eigenzinnige duiding te geven. PVV, FvD, BBB en VVD leverden gasten en naast hen mochten uitgesproken meningen geuit worden door diverse bedrijfsleiders, professionals allerhande en auteurs. Recent deed On ook nog een warme oproep naar linkse stemmen in het debat. De toon was kritisch naar de weldenkende bestuurders van Nederland en naar een manke berichtgeving over migratie, veiligheid en klimaatactivisme. Een verademing voor de kijker, maar een doorn in het oog voor het Commissariaat voor de Media dat de omroepen controleert op het naleven van regels over een correcte inhoud. Zo regende het beschuldigingen naar ON over vooringenomen journalistiek en werd er gemopperd over de columns op sociale media. Raisa Blommestijn kreeg door het Openbaar Ministerie een heuse taakstraf opgelegd na zich te hebben bezondigd aan zogenaamde ‘groepsbelediging en smaad’ op Twitter.

ON! lag onder een loep van de politiek correcte waakhonden. Het stormde bovendien ook binnenskamers tussen bestuursvoorzitter/oprichter Karskens en een deel van het personeel, daarin gevolgd door een meerderheid bij de bestuursleden. Karskens werd op non-actief geplaatst en er loopt nog een rechtszaak tussen hem en ON. Blommestijn, zelf rechtsfilosoof, die door Karskens was verwijderd, keerde door de grote poort terug als presentatrice.

Nu is er opnieuw heisa over een column van haar over migratie. Het Commissariaat voor de Media eiste dat die van de ON-site zou worden verwijderd. Die mening hoorde thuis op een particuliere blog of site, meende het Commissariaat. Op de koop toe volgde een klacht over mede-presentator Tom de Nooijer die aan ‘belangenvermenging’ zou hebben gedaan door tijdens een uitzending een fragment van hemzelf als gemeenteraadslid in actie te tonen. Niets bleek minder waar: op geen enkel moment was dat het geval, want de Nooijer gaf hoogstens ter illustratie een voorbeeld uit de praktijk van de gemeentepolitiek, zonder echter zijn partij te vermelden of beeldmateriaal te vertonen. De Commissariaatsleden moesten tijdens een hoorzitting trouwens toegeven de uitzending niet hebben bekeken.
Door deze eis tegen de column en de klacht over de vermeende belangvermenging, was voor de ON-redactie de maat vol en wijdde het team noodgedwongen een hele uitzending aan zichzelf met beide presentatoren, algemeen directeur Peter Vlemmix, hoofdredacteur Joost Niemöller en professor Paul Cliteur, die nu ook in de Raad van Toezicht van de omroep zetelt.

Het gezelschap was strijdvaardig in het verzet tegen de poging tot redactionele inmenging door het Commissariaat dat zijn juridische bevoegdheid te buiten ging en tegen de eenzijdig en ongefundeerde verdachtmakingen omtrent belangenvermenging. ON beschouwt de andere omroepen niet als vijanden, wel integendeel. ON slaakt mee voor iedere omroep een broodnodige kreet tegen een zichzelf steeds meer autoriteit toekennend orgaan vol niet verkozenen dat zichzelf hiermee boven de omroepwet plaatst en op arrogante wijze een programmering wil beïnvloeden met een eigen visie. Inderdaad ongehoord. Het vaandel van de vrije meningsuiting en de private gedachte wappert slapper en slapper.

Daarom publiceerden wij afgelopen week de column van Raisa Blommestijn vooraleer die misschien moet verdwijnen. Daarom ook brachten we dit stuk ter ondersteuning van deze bevriende omroep. We wensen hen de moed toe die we zelf telkens weer moesten/moeten bijeen schrapen om op te roeien tegen de stroom van een gesubsidieerd gladgestreken discours. Vanaf september op het vaste tijdstip nieuwe afleveringen van Ongehoord Nieuws.

==========

‘tScheldt brengt zoals ON! ook vaak het nieuws dat de gevestigde waarden liever niet naar buiten zien komen. Wil U ons daar in blijven steunen, dan kan dat hier.

==========