Een robot klawietert zich doorheen een halve marathon en duizenden Chinese toeschouwers trekken voor een keer hun ogen helemaal open. Prettig en onschuldig vermaak? Eens de robot betere sportprestaties neerzet dan de mens zijn we meer dan een marathon verder in onze blijvende zucht naar zelfdestructie. De mens verveelt zich nu al; wat te doen als de AI-bot ons alles uit handen neemt? Gaan we allemaal influencer spelen? De nieuwste rage is obsessief schoonmaken. Kuis je geest op van overtolligheden zoals een woonst vol bucht en stof, zo leren we van de hype veroorzakende ‘Cleanfluencers’. De inhoud is zo oud als de straat, maar de vorm waarin zulke ideeën worden verpakt straalt een slimmigheid uit die er geen is en die enkel dient om holle hoofden te vullen met ‘bezig-zijn’. Hobby-wetenschappelijke influencers waarschuwen dan weer graag voor allerlei onheil dat in onze traditionele gewoonten schuilt. Zo is alcohol te vreselijk voor woorden, want elk glas vermindert je leven met twaalf dagen. Mocht dat waar zijn, dan bevonden wij ons ongetwijfeld weer in de baarmoeder van onze borrelende moeder. Het is al erg genoeg dat de wereldwijde wijnconsumptie het laagst is sedert de laatste zestig jaar, dat gezondheidsgoeroes ons hun zwartgalligheid constant inlepelen.
Een engerd zoals de trotskistische minister Frank Vandenbroucke, die zijn dagen vult met het bedenken van overheidspesterijen voor de balorige burger, wil rokers van de terrassen. Net zoals hij de horeca blijvend verminkte tijdens zijn lockdowndictatuur met mondmaskers dragende gestapo’s op strooptocht langs de stille straten vol zogenaamd levensgevaar, zo wil hij nu de planeet redden door elk pufje smoor terug de rokerslongen in te knijpen. Duitse onderzoekers vertellen ons vandaag, hoogstwaarschijnlijk gewoon voor de lol, dat het halve marathon-kijken naar series een ‘binge-brein’ creëert. En klimaatgevoelige denkers raden een douche-WC aan omdat het spoelen van de kont het papieren regenwoud zou redden.
Wie zijn zaad wil plengen om andermans kinderwens te vervullen, moet zich toch enigszins inhouden. In Nederland stelde men immers vast dat sommige donoren flink wat kwakjes kebap produceerden en zo vlotjes tot vijfentwintig baby’s krijsend op de wereld loslieten. Wat van het goede teveel, oordeelde men. Je wil immers niet met alleman genetisch verwant raken. Men gewaagde zelfs van ‘massa-donoren’. Alweer een nieuwe term die een AI-bot hopelijk niet zou kunnen bedenken. Die zou trouwens net zo min kunnen fantaseren over waarmee enkel een akelige academicus met veel vrije tijd kan komen aanzeulen.
Neem nu de roman ‘Of Mice and Men’ van de bijzonder geëngageerde auteur John Steinbeck die plots ligt onder vuur ligt. Nobelprijswinnaar Steinbeck won tevens een Pulitzerprijs voor zijn sociaal-realistische ‘The Grapes of Wrath’ over een arbeidersgezin uit Oklahoma dat in de depressiejaren op de vlucht voor de droogtestormen naar Californië tracht te reizen met alle tegenslag en gramschap van dien. Het boek werd meesterlijk verfilmd met topacteur Henry Fonda en deze cinematografische mijlpaal krijgt een remake door Steven Spielberg. Ook Steinbecks ‘East of Eden’ werd verfilmd met de iconische acteur James Dean. Natuurlijk beschrijft Steinbeck nogal rauw de levensomstandigheden van zijn ploeterende personages. Nu valt zijn ‘Of Mice and Men’ in ongenade omdat het n-woord erin voorkomt. Aangeklaagd in The Guardian door een neger nota bene die een literaire bondgenoot figuurlijk opknoopt. In haar column voor De Morgen betreurde Steinbeck-fan Alicja Gescinska dit ten zeerste. Ze schrijft: ‘Woke is geen ontwaken. Woke heeft zijn eigen demonen wakker gemaakt en zichzelf in slaap gewiegd voor wat er écht toe doet’.
Een simulatie met supercomputers aan de Universiteit van Bristol leverde de voorspelling op dat de aarde evolueert tot één gigantisch continent, Pangaea Ultima, genoemd. In het blad Nature Geoscience expliciteerde men hoe 92 procent van de zoogdieren daardoor zal uitsterven en dat in de ontstane hel de overschot van het mensdom gedwongen zal zijn om ondergronds te leven. Enkel planten met hittebestendige eigenschappen zouden overblijven. ‘Hoe angstiger de wereld wordt, hoe meer structuur we zoeken en hoe groter de nood aan dagelijkse rituelen’, schreef trendwatcher Kristel Vanderlinden. Daarom met zijn allen aan de slag met ‘state of the art-schoonmaakproducten in lifestyle sportkledij om de rotzooi op te ruimen. Als we dit gedoe beschouwen, dan ontwikkelen we spontaan sympathie voor het al snel internationale ‘The OffLineClub’, geïnitieerd door een drietal Amsterdamse jongeren: op gezette tijdstippen samen met anderen de digitalia doven en overgaan tot ouderwets leven met aandacht voor lezen, voor spelletjes en vooral voor elkaar. Het bloeide op tot een wereld die, al is het maar voor even, het binge-brein bedwingt, AI-bots onuitgenodigd laat, niemand cancelt, massa-zaaduitstortingen vermijdt en bovenal influencers aan de pauzeknop kleeft.
**
Illustratie: In de Halve Marathon van Beijing van 19 april 2025 arriveerden 6 van de 21 deelnemende robotten. De snelste robot was Tiangong Ultra. Hij/zij/het kwam over de lijn na 2 uur en 40 minuten. Tijdens de race werden zijn/haar/hun batterijen driemaal vervangen en viel de robot 1 keer helemaal neer op de grond.
**