‘The Media Show’ is een soort podcast op BBC World, maar dan op televisie. In de recentste aflevering ging het over de talloze auteurs (zowel levend als dood) wier teksten ongevraagd werden verwerkt in de vleesmolen van de Artificiële Intelligentie. Schaamteloze plundering van heelder bibliotheken waarbij bronvermelding als schrale troost na smeult. Vergoeding? Auteursrecht? Niet zo voor megabedrijf Meta van meneer Suikerberg. Meestal weten de schrijvers van een originele uitgave niet dat hun materiaal door de AI-bot wordt vermalen. En de gebruikers maar glunderen over zoveel ‘gratis’ info. Niet echt, want buiten het ‘normale’ pooieren van bezoekersgegevens is er nog de amorele uitholling van schrijversverloningen.
In The Media Show kwam Alex Reisner, een journalist van het maandblad The Atlantic, aan het woord na zijn artikel hierover. Zo’n 7,5 miljoen boeken en 81 miljoen verhandelingen werden door het laatste AI-model – de Lhama 3 – uit de Library Genesis (LibGen) geplukt om zich als heus vlaggenschip uitgebreid te kunnen trainen. Aangezien teksten uit boeken en verhandelingen belangrijker waren op het vlak van representatiekwaliteit dan louter web-data moest de AI-bot de bestaande verzamelbibliotheek LibGen raadplegen. Om juridische rompslomp en tijdverlies te vermijden kreeg het Meta-team van de bedrijfstop toestemming om dit alles via piraterij te realiseren. De AO-bot ‘transformeerde’ immers het bestaand werk in ‘iets nieuws’. Uiteraard zal dit met uitgevers nog lang tot procedureel getouwtrek leiden.
Ook in The Media Show kregen we toelichting op ‘Signal’, dat flink in het nieuws kwam omdat Amerikaanse veiligheidstoppers uit de Trump-regering het gebruikten bij het met elkaar delen van uiterst gevoelige militaire VS-operaties tegen de Houthi’s (de provinciale rebellen uit Jemen met bovenregionale terreurambities op kosten van Iran). Signal werd ontworpen door Moxie Marlinspike (pseudoniem van Matthew Rosenfeld), ondernemer, cryptograaf en computer-veiligheidsexpert. Ooit hoofd van het Security Team bij Twitter is hij als ‘ethische hacker’ geobsedeerd door privacy. Daarom trekt hij regelmatig van leer tegen Big Tech-uitspattingen op het vlak van gegevensmisbruik. Ironisch dat net zijn robuuste app Signal in een storm belandde, terwijl het aan een menselijke onachtzaamheid te wijten was dat bij het groepje Trump-toppers abusievelijk een journalist aan de lijst werd toegevoegd. Bleek dat net Jeffrey Goldberg, de hoofdredacteur van The Atlantic te zijn, zeker. De rest werd wereldnieuws.
Zulke details te vernemen via The Media Show blijft ons doen volgen.
**
Illustratie: Matthew Rosenfeld van Signal
**