Bent u er ook gelukkiger op geworden?

‘Oh, Happy Day’ van de Edwin Hawkins Singers uit 1968 was een ode aan het geluk. Maar ook Bruce Willis spoot ultiem geluk bij het afschieten van krapuul in de Die Hard-franchise met de bevrijdende kreet: ‘Yippee-Ki-yay, motherfucker’ (vrij naar filmcowboy Roy Rogers). Opgelucht dat we gisteren geen menstruatie-armoede-dag of regenboogorgie moesten vieren, zo net na Sint-Patrick’s Day, putten we wel een portie geluk uit een BBC-reportage op International Happiness Day over het stelen van portemonnees en het o zo begeerlijke geluksgevoel dat ontstaat bij de teruggave ervan door een eerlijke vinder.

De Canadese professor-emeritus Economie John F. Helliwell van de University of British Columbia raakte geïnteresseerd in de vraag of een mens al dan niet gelukkig door het leven dartelt en zo ja, waarom. In samenwerking met het peilingbureau Gallup ontwikkelde op zijn verzoek het Wellbeing Research Centre aan de Universiteit van Oxford in 2019 een proef. Als iemands portemonnee zoek raakte, hoeveel keer zou die dan worden terugbezorgd? De persoon die wanhopig zocht naar het verlorene zou blij worden door het weervinden en degene die de vondst aan de eigenaar kon geven werd op zijn beurt door de vreugde die hij ontwaarde bij de geholpene blij. De inspiratie voor het principe van dubbele zegening haalde professor Halliwell bij Shakespeares toneelstuk ‘Merchant of Venice’ (De koopman van Venetië). Hoe meer mensen in een bepaalde omgeving een verloren voorwerp opnieuw bij de eigenaar ervan deden belanden, hoe gelukkiger die wel waren, meende de prof, want wie plezier ervaart bij een goede daad beschikt over een stevige dosis fatsoen, vertrouwen en empathie. Je stelt je immers in de plaats van de wanhopige zoeker, deelt plaatsvervangend leed en ervaart tevredenheid anderen gelukkig te maken. Dit was een mentale barometer.

Recent voerde men diezelfde test uit op verscheidene plekken in het Verenigd Koninkrijk. Een BBC-journalist ‘verloor’ tien portemonnees met daarin zijn telefoongegevens en wachtte af. Een pessimistisch ingestelde persoon zou een povere teruggave verwachten; een meer optimistisch iemand was wellicht hoopvoller over de menselijke natuur. Bijna overal doken meer dan een grote helft ‘verloren’ portefeuilles weer op, maar in Northern Ireland werden zelfs alle tien aan de rechtmatige bezitter teruggegeven. Dat maakte van het ‘getroubleerde’ Noord-Ierland volgens het BBC-onderzoek de gelukkigste plaats van Groot-Brittannië. Niet perse wetenschappelijk, gaf men ruiterlijk toe, maar toch. Zou u het teveel weergegeven wisselgeld aan een kassa signaleren of iemand achterna hollen als je die iets ziet verliezen op straat? Zo ja, bent u volgens professor Halliwell een gelukkiger iemand dan u misschien dacht. Zoals president Franklin D. Roosevelt ooit in zijn dagboek noteerde: ‘Vandaag stal iemand mijn geldbeurs. Blij dat het dat maar was en dat ik ongedeerd bleef. Maar vooral blij dat ik zelf de dief niet ben’.

**

Word gelukkig!

Steun ‘tScheldt, het grootste medium in Vlaanderen dat uitsluitend draait op vrijwillig medewerkende schelmen

Anoniem steunen?

U kan ‘tScheldt anoniem steunen via één van onze steunfondsen:

  • Algemene steunactie: STEUN ‘TSCHELDT
  • Steunfonds ter ontsmetting van Belgische justitie: klik HIER
  • Steun de nieuwe literaire website van ‘tScheldt: klik HIER
  • Red de ondernemers, Vlaanderens meest bedreigde diersoort: klik HIER
  • Steun het Satirisch Anarchistisch Defensiefonds (SAD) – Klik HIER

Rechtstreeks?

U kan ‘tScheldt ook steunen op de ouderwetse manier via rechtstreekse storting
BE11 4310 7607 5248
Referentie: ‘STEUN’ en eventueel uw emailadres zodat wij u kunnen bedanken

Of via een abonnement?

Klik HIER