Onze bron binnen de medische wereld kon onlangs voor de eerste keer in zijn carrière deelnemen aan de Belgische conferentie van artsen. Eén keer per jaar in de maand december komen alle artsen samen in een conferentiecentrum om te debatteren over een aantal onderwerpen. Er zijn talloze presentaties over de meest uiteenlopende domeinen binnen de medische sfeer. Uiteraard zijn de grote farmaceutische bedrijven aanwezig met verkoopstanden waar goodiebags vlot uitgedeeld worden.
Wat zit er dan allemaal in zo een goodiebag? Uiteraard de nodige balpennen, sleutelhangers, T-shirts, petjes. Allemaal zorgvuldig bedrukt met het logo van de deelnemende bedrijven. Want in elke business waar winst op de 1e plaats komt is het concept “top of mind” cruciaal. Hoe meer je automatisch aan een bepaald bedrijf denkt bij een business-case, hoe groter de kans dat je als bedrijf meer omzet scoort. Maar welk item is het meest interessant, en het eerste dat door elke arts bekeken wordt bij ontvangst? De bonustabel voor 2025! Op die bonustabel staat hoeveel een arts kan verdienen als hij een bepaalde omzet haalt door het voorschrijven van een bepaald geneesmiddel. En uiteraard worden deze tabellen vergeleken tussen de verschillende geneesmiddelen. Want wie wil er nu niet zijn inkomen maximaliseren?
Het financiële model van de farmaceutische industrie staat duidelijk onder druk. En zeker omdat er verwacht wordt dat na het aantreden van Donald Trump op 20 januari 2025 de ondertussen beruchte, in de pillenbranche althans, JFK Jr. fiks gaat ingrijpen bij alles wat met vaccins te maken heeft. En laat dat nu net de kip met de gouden eieren zijn. Daarom was de keynote speech op de laatste dag van de conferentie zo druk bijgewoond, ook al was de spreker van een eerder onverwachte groep: het kankerfonds.
Elke dag wordt de keynote ingeleid door de voorzitter van de Belgische federatie. En zoals elke dag start de keynote met de vraag van de voorzitter aan alle aanwezigen om recht te staan en gezamenlijk het geheime motto van de federatie te prediken. Dus iedereen staat gewillig recht en zegt krachtig: “Een genezen patiënt is een verloren klant.” De voorzitter springt dan in het rond en roept luid: “IK HOOR JULLIE NIET”, waarop de ganse zaal in koor en uit volle borst schreeuwt: “EEN GENEZEN PATIENT IS EEN VERLOREN KLANT”. Iedereen staat te juichen, en de voorzitter roept uitgelaten: “YES, YES, YES.”
Nadat 3 deelnemers aan een zuurstoffles gingen hangen en 2 artsen gereanimeerd moesten worden, ging de voorzitter over tot de orde van de dag. “Beste collega’s, onze industrie staat onder druk. In de V.S. riskeren we onder enorm toezicht te komen staan, en we gaan nu misschien zelfs onze vaccins uitgebreid moeten testen, vooraleer onze geplaatste leden binnen de FDA ze gaan goedkeuren voor gebruik. We moeten serieus rekening houden met een daling van onze inkomsten de komende jaren. Daarom starten we vandaag met een presentatie uit een ietwat onverwachte hoek, maar desalniettemin een zeer interessante piste. Gezien de gevoeligheid van deze presentatie, vraag ik aan al de leden om de hoogste discretie te bewaren. Dat wil zeggen, smartphones uit, en geen woord aan de buitenwereld.”
Op het scherm verscheen een presentatie met als titel: “Nieuwe bronnen van inkomsten aanboren”. Er was even verwarring in de zaal, want er klonk een door de computer vervormde stem door de luidsprekers, en er was geen presentator te zien op het podium. “Goeiemorgen iedereen, mijn excuses dat ik op deze manier jullie toespreek, maar gezien de gevoelige inhoud, en de rol van mijn organisatie, wens ik in de anonimiteit te verblijven. Deze presentatie is heel specifiek gericht naar de oncologen in de zaal, maar ik ben zeker dat iedereen er iets van zal opsteken. Mijn organisatie, het kankerfonds, kan jullie helpen met een overzicht van wat we doen, en jullie tips geven over het op zoek gaan naar de beste kandidaten.”
De volgende slide kwam op het scherm, met als veelzeggende titel “Ken je doelpubliek” “Als jullie patiënten, sorry klanten, over de vloer krijgen die op zoek zijn naar een diagnose, hou dan goed in het oog wie er voor jullie zit. Als je mensen hebt die alleen komen, of die duidelijk een begeleider bijhebben, dat zijn interessante profielen. Want dat zijn hoogstwaarschijnlijk mensen zonder directe familie, die vermoedelijk ook over een zeker financieel vermogen beschikken. Voor ons zijn dat de beste profielen om te beïnvloeden om een deel van, of het liefst van al, hun gehele nalatenschap aan het kankerfonds over te laten.”
Na wat zenuwachtig heen-en-weer geschuifel over de stoelen van de aanwezige mensen, kwam er een nieuwe slide aan. Onze bron hoorde achter hem wat gefluister: “Amai, we zijn nu wel wat gewoon als het op centen aankomt, maar is dit niet wat radicaal?”. “Ssht, stil, ik wil horen hoe ik hier geld kan uit halen”, was het antwoord. De titel van deze slide met 2 bullet points was “Maximaliseren van de erfenis”. De stem ging verder en legde uit dat een belangrijk punt van het beheer van de erfenissen was om deze te maximaliseren. Met andere woorden, wat deed het kankerfonds om zeker te zijn dat ze zoveel mogelijk uit de erfenis konden halen? “Het allerbelangrijkste is een uitgebreide inventaris van alle goederen, zowel materieel als financieel. Als er een huis of appartement betrokken is, zeker altijd een officiële schatter gebruiken. We hebben er een aantal die zeer gewillig werken met ons, als u begrijpt wat ik bedoel. Ook van de goederen aanwezig in een woning is een inventaris absoluut noodzakelijk. Want heel vaak zitten er daar waardevolle spullen bij, iets waar de familie, indien die betrokken is, vaak niet van op de hoogte is.”
“Het tweede wat voor ons cruciaal is, standvastigheid. Als erfgenaam van een nalatenschap hebben wij medezeggenschap, zelfs allesbepalend in veel gevallen. Dat will zeggen dat wij beslissen wat er wel en niet mag gebeuren, of een woning tegen een bepaalde prijs wel op de markt mag gezet worden, hoe deze dan verkocht wordt, enzovoort. Vanuit dit standpunt is een samenwerking met een notaris zeer belangrijk. Hij of zij bepaalt vaak wat er wanneer gebeurt, dus indien nodig, moet deze onder druk gezet worden om bepaalde zaken te laten gebeuren, of tegen te houden.”
Na het nog opnoemen van een aantal voorbeelden onder andere, hoe ze de prijs lieten bepalen van een woning nog voor die verkocht is, wat dus de erfenis potentieel kan verhogen, kwam er een mogelijkheid om vragen te stellen. De meeste deelnemers zaten toch wat gegeneerd naar elkaar te kijken, maar toch was er iemand die zijn hand omhoog stak. “Wat gebeurt er met de fondsen die jullie binnenhalen?”. “Wel, zoals elk zichzelf respecterend goed doel, gaat het grootste deel van de inkomsten naar vergoedingen van ons personeel. We hebben een aantal directeurs, en kaderleden die de zaken van het kankerfonds sturen. Om de erfenissen te behandelen hebben we een aantal financiële specialisten in huis gehaald. Wat er dan overblijft kan gebruikt worden om jullie onderzoeken te sponsoren. Want in het kader van dalende inkomsten uit andere bronnen, kan dit geld zeer nuttig gebruikt worden. Bon, ik moet zo dadelijk uitgebreid gaan brunchen in een 3 sterren restaurant, er is nog tijd voor 1 vraag.”
Onze bron vond dit alles niet kunnen en haalde al zijn moed boven om de volgende vraag te stellen: “Maar als jullie een vzw zijn, met een goed doel als achtergrond, zouden jullie dan niet moeten werken met een zo klein mogelijke staf, die dan uitsluitend bestaat uit vrijwilligers? Zodat jullie al de verworven fondsen kunnen besteden aan het onderzoek naar het genezen van kanker?”
Iedereen keek onze bron zeer boos aan, de stem van de presentator hoorden we nog even binnensmonds “Godverdomme, er moet toch altijd ene ambetante zijn” vloeken, en uiteindelijk kwam een zaalwachter naar onze bron toe, met de vraag om onmiddellijk de zaal en de conferentie te verlaten. Blijkbaar mogen sommige vragen niet gesteld worden… Dit was dan ook de laatste informatie die onze bron wist te weten komen op deze bijeenkomst. Hopelijk komt hier geen staartje aan, en kunnen we in de toekomst nog rekenen op inside-informatie van de farmaceutische wereld.