Ongelooflijk artikel over de zaak Tom Waes en de rol van ‘tScheldt in HP/De Tijd

HP/De Tijd – 13 december 2024 – door Arthur van Amerongen

Het zware ongeluk van de Antwerpse televisiemaker Tom Waes in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 november veroorzaakt een schokgolf door België. Kijk hier hoe Bart Peeters – die andere knuffelvlaming – met 7000 fans in het Sportpaleis van Antwerpen Waes een spoedig herstel wenst. Tom Waes is Vlaanderens meest geliefde zoon en het kijkcijferkanon van de VRT, en normaliter zouden de media van Van Thillo – dol op menselijk leed en andersoortige juice – zich vol op de zaak-Waes storten. Maar net als bij concurrent Mediahuis heerste een opvallende stilte: de beruchte Pax Media schitterde in volle glorie.

Allereerst de tijdlijn van de zaak-Tom Waes

In de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 november crasht hij met zijn auto. Van zaterdagochtend tot -middag is het ongeluk het hoofdpunt in het Vlaamse radionieuws en de opening van het middagjournaal op de VRT. Geen woord over mogelijke dronkenschap of drugsgebruik. Op zondag 1 december is er enkel een medisch bulletin over Waes op radio en tv en op de websites van de kranten. Geen extra info over intoxicatie of drugsgebruik. Op maandag 2 december openen alle Vlaamse kranten met het ongeluk. Geen nieuwe informatie. Op dinsdag 3 december laat het Antwerps parket (Openbaar Ministerie) weten dat in het ziekenhuis een bloedstaal van Waes in beslag is genomen, en dat dat zal worden onderzocht in het politielaboratorium. “De uitslag daarvan kan enkele dagen duren,” laat het parket weten. Wanneer een Onbekende Vlaming op vrijdagavond stomdronken op een botsabsorbeerder knalt, staat er zaterdagmorgen op de website van Het Laatste Nieuws dat de bestuurder onder invloed was, maar bij BV’er Waes duurde het vier dagen voor het volk mocht weten of hij gezopen had.

In de late namiddag van 3 december komt Waes naar buiten met een schriftelijke verklaring. Hij schrijft: “Ik was dronken en heb er veel spijt van.” Dinsdagavond openen de journaals op de televisie met die verklaring van Waes. In Het Journaal op VRT 1 worden beelden getoond die de website ‘tScheldt enkele uren daarvoor openbaar heeft gemaakt. De VRT doet dat voor de zoveelste keer zonder bronvermelding. Net omdat de beelden zijn uitgebracht door ‘tScheldt tikt journalist (sw) van Humo de nieuwsredactie van VRT een week later op de vingers: “Er zijn bezwaren genoeg om die beelden niet zomaar in Het Journaal te gooien.”

Op woensdag 4 december koppen alle Vlaamse kranten met het mea culpa van Waes. De Gazet van Antwerpen organiseert dinsdag 10 december een online lezerspoll. Moet Tom Waes voor altijd van het tv-scherm worden gebannen? Nee, zegt 74% van de GvA-lezers. Op woensdag 11 december laat de VRT-directie weten dat er nog nieuwe programma’s met Waes zullen worden gemaakt, “maar niet in de nabije toekomst”.

Het satirische blad ‘tScheldt heeft maling aan de Pax Media en publiceert in de ochtend van 3 december een video waarin een dronken Tom Waes te zien is, een half uur voor zijn crash. De video wordt ter beschikking gesteld aan de abonnees van ‘tScheldt. Waes en zijn entourage weten dan hoe laat het is. Enkele uren later beslist Tom Waes om de vlucht vooruit te nemen en via een persmededeling van de VRT schuld te bekennen. Hij laat weten zich niets te herinneren van het ongeluk, omdat hij dronken in zijn Porsche is gestapt.

De regimepers heeft met het Tom Waes-ongeval aangetoond dat er geen ‘journalisten’ meer zijn die in staat zijn een eenvoudig nieuwsfeit correct te verslaan.

‘tScheldt

‘tScheldt schrijft: “De regimepers heeft met het Tom Waes-ongeval aangetoond dat er geen ‘journalisten’ meer zijn die in staat zijn een eenvoudig nieuwsfeit correct te verslaan. Er was niet alleen de grauwe onkunde bij de gesubsidieerde pers, er was ook de druk achter de schermen van de grote nieuwsgroepen die er werkelijk alles aan hebben gedaan om hun kijkcijferkanon te beschermen. De VRT spande de kroon in deze Tom Waes-saga met een bijna-doodklap, over reanimatie, over in coma houden, over bloedstaal-uitleg die van geen meter klopte. De mooiste onzin om te lezen was dan uiteindelijk het verdict dat de auto, een oldtimer, de schuld was van het accident.”

Stoute Porsche! Remy Amkreutz, de hoofdredacteur van De Morgen, maakt het nog bonter en schrijft vergoelijkend dat niet alleen Tom Waes, maar bijna heel Vlaanderen een probleem met alcohol heeft. Stoute alcohol!

Ik ben benieuwd naar de werkelijke motieven van DPG en Mediahuis aangaande hun gekonkelfoes in de zaak-Waes en benader mijn contacten bij ‘tScheldt, met Doorbraak en ‘t Pallieterke behorend tot de enige ongeknechte media in Vlaanderen. Ik volg het Vlaamse mediakartel al jaren met grote belangstelling, omdat Mediahuis, DPG en Roularta bijna alle Nederlandse kranten bezitten, met alle gevolgen van dien. De content van de dagbladen van Mediahuis en DPG Media is zowel in Nederland als in België volkomen inwisselbaar en de neuzen staan allemaal dezelfde kant op.

Eerder sprak ik voor GeenStijl een redactrice van ‘t Scheldt, die graag anoniem blijft omdat alle medewerkers onder een pseudoniem werken. “Het kranten- en bladenlandschap in Vlaanderen is verschrikkelijk verschaald. De grote drie hebben de koek netjes verdeeld en laten elkaar met rust. Dat heeft tot gevolg dat Vlaamse journalisten lui en vadsig zijn geworden. Er speelt geen concurrentie meer, je moet niet meer elke dag de beste proberen te zijn. Dat zie je als een krant vastneemt. Kouwe pap, eenheidsworst, kritiekloos en zouteloos gelul. De agenda van de grote drie: geld verdienen met brood en spelen. Onderschat de lezer en ga dan nog lager. Kassa! Onze achterban bestaat voor een stuk uit de ‘deplorables’, mensen die al dan niet terecht vinden dat ze niet meer gehoord worden door de politiek. Stukken en cartoons van ‘tScheldt circuleren ook overvloedig in rechtse en conservatieve middens. We worden ook gewaardeerd omdat we een beetje anarchistisch zijn: we durven met iedereen en alles de draak steken.”

‘tScheldt heeft dan ook een geheel eigen kijk op de mediastilte rond Waes. De goed ingewijde medewerkers zijn er van overtuigd dat de baas van de VRT,  Frederik Delaplace, op zaterdagochtend contact heeft gehad met Christian van Thillo, de baas van DPG Media. Iets in de geest van: “Christian, we hebben een probleem. Tom Waes heeft stomdronken een ongeluk gehad en we zitten diep in de shit. Jouw kranten en zenders kunnen Tom Waes volledig kunnen slopen de komende uren en dagen in jullie kranten en op jullie televisie- en radiozenders. Kunnen we afspreken dat jullie dat niet doen? En, uiteraard: I owe you one, Christian.”

Bizar toch, deze afspraak? De commerciële VTM-zenders van DPG zijn toch concurrenten van de VRT? Klopt, maar wat heeft Van Thillo te winnen bij het slopen van Tom Waes? Iemand als Van Thillo voelt aan dat de Vlaming Waes deze misstap snel zal vergeven. De enquête van GvA enkele dagen later bewijst het buikgevoel van Van Thillo. Bovendien wil Van Thillo maar al te graag dat Tom Waes programma’s gaat maken voor zijn VTM-zenders. Daarom maken de kranten, bladen, radio- en tv-zenders van DPG Tom Waes niet af. Op de achtergrond spelen heel andere dingen.

Bovendien wil Van Thillo maar al te graag dat Tom Waes programma’s gaat maken voor zijn VTM-zenders. Daarom maken de kranten, bladen, radio- en tv-zenders van DPG Tom Waes niet af.

De nationale zenders VRT en Canvas worden zwaar gesubsidieerd met Vlaams belastinggeld en Van Thillo wil al jaren dat die subsidies naar beneden gaan. De baas van DPG vindt dat de grote concurrent van zijn VTM-zenders te veel geld krijgt om programma’s te maken. VRT-ceo Frederik Delaplace is daarom al geruime tijd het doelwit van Van Thillo en zijn media. Van Thillo speelt zijn oorlog met Delaplace heel slinks uit via zijn weekblad Humo en zijn krant De Morgen. Humo smijt al vijf weken opzichtig met modder naar Delaplace, want de topman van de VRT zou zich schuldig maken aan het negeren en zelfs vergoeilijken van toxisch leiderschap van enkele managers. De redactie van Humo publiceert een aantal interne mails naar Human Resources van de VRT waarin personeel klaagt over intimidaties van die managers. Een vrouw die als klokkenluider fungeerde, is intussen ontslagen bij de omroep. Anderzijds zal Humo zal nooit schrijven over toxisch leiderschap binnen DPG. De vunzige praktijken van ‘superhoofdredacteur’ Jaak Smeets van DPG worden tot op vandaag met de mantel der liefde bedekt.

‘tScheldt spreekt een politieman die goed op de hoogte is van de zaak Waes. Die valt van zijn stoel wanneer hij de verklaring van het parket (het openbaar ministerie) van Antwerpen hoort. “Wat een flauwekul verkoopt die woordvoerder van het parket. Hoezo, het zal dagen duren vooraleer het in beslag genomen bloedstaal zal zijn geanalyseerd? Hoezo, de analyse van het bloedstaal van Waes zal geen voorrang krijgen in het labo? Bij ongevallen op de openbare weg gaat dat routineus en altijd veel sneller.” Dus zelfs het parket speelt het spel mee. Zo groot is de invloed van de media dus in Vlaanderen.

Trouwens, het parket heeft blijkbaar duidelijke instructies van ‘hogerhand’ gekregen. Vrijdagmiddag 13 december komt het parket naar buiten met ‘nieuws’. “De analyse van het bloedstaal van Tom Waes heeft uitgewezen dat hij dronken achter het stuur zat.” Hoe erg dronken, hoeveel promille? “Die informatie kan het parket helaas nog niet geven.”

Mijn deepthroat bij ‘tScheldt: “Van Thillo wil Waes natuurlijk dolgraag naar zijn VTM halen. Los van Pax Media kan hij tegen Waes zeggen: ik heb jou gematst door gewoon niets negatiefs te schrijven over het ongeluk. Nog niet zo lang geleden vertelde Waes dat hij nog minstens één jaar voor de openbare VRT zou werken. Ik kan me voorstellen dat Van Thillo Waes gebeld heeft: “Ha Tom, proficiat met je contract, je bent nog één jaar bij de openbare omroep. Maar beloof me één ding, tegen het einde van het contract moeten we toch eens samen zitten.”

Tom Waes heeft geen programma’s op dit moment en zijn laatste programma ‘Kalm Waes’ – over relaxatietechnieken, yoga en ontstressen, was een behoorlijke flop.

Op het prima blog van Steven Arrazola de Oñate las ik dit vlijmscherpe commentaar: “Wat ook pijnlijk vooruitzicht is, is dat de VRT – die duidelijk volledig rot is – dit incident waarschijnlijk zal uitmelken voor een nieuw programma. Tom Waes zal dan uitgebreid mogen vertellen hoe dom hij was en vervolgens worden ingezet als het boegbeeld van BOB-campagnes en verkeersveiligheid. Natuurlijk zal dit alles worden gefinancierd met belastinggeld. De grootste verliezer in dit hele verhaal is niet de Porsche en zélfs niet Tom Waes, maar de journalistiek. Als de zogenaamde pers niet eens in staat is om een relatief eenvoudig nieuwsfeit, zoals een ongeval dat van begin tot eind door tientallen camera’s werd vastgelegd, correct te verslaan, wat voor leugens krijgen we dan dagelijks voorgeschoteld? De ironie bereikte gisteren overigens weer een pijnlijk hoogtepunt toen de mainstream media gisteren met een sensibiliseringscampagne tegen fake news kwamen. Daarbij werd verkondigd dat enkele Vlaamse influencers samen de strijd aangaan tegen desinformatie. Alsof ze dit uit eigen beweging zouden doen! Iedereen met een beetje gezond verstand begrijpt dat deze influencers worden ingehuurd door de overheid en royaal betaald om straks iedereen belachelijk te maken die niet meegaat in het officiële, linkse narratief.”

“Het gaat Van Thillo vooral om de VRT-ceo Delaplace,” zegt mijn bron bij ‘tScheldt. “Elke dinsdag komt Humo met een onthulling die de positie van Delaplace onderuit haalt. De dagen daarna gaat de slachtpartij verder in De Morgen. Op dit moment wordt Delaplace enkel nog de hand boven het hoofd gehouden door de N-VA (de Vlaams-nationalistische partij van Bart De Wever, red.) Maar ook binnen die partij klinken er meer en meer stemmen om afscheid te nemen van Delaplace. Het is de droom van Van Thillo om één van zijn eigen vertrouwenspersonen aan de top te krijgen bij de VRT. In 2020 is dat bijna gelukt: tot op het laatste moment bleef Koen Clement, ex-werknemer bij DPG, een grote kanshebber om de VRT te gaan leiden. Misschien lukt het Van Thillo deze keer wel?”

Een leuke afsluiter: Klik HIER