Exact 100 jaar geleden, op 29 november 1924, overleed Giacomo Puccini. Waar? In Brussel!
In die tijd was Brussel nog proper en kwam de beau monde van de wereld naar Brussel om te genieten van kunst en cultuur. Het was ook de tijd dat de Belgische grondwet tot de beste ter wereld behoorde wat bescherming van het Vrije Woord betrof. Grote schrijvers kwamen in Brussel hun boeken schrijven omdat ze in België het best beschermd werden tegen onbetrouwbare overheden: Zola, Marx, Multatuli…

Puccini was helaas niet in Brussel voor de Grondwet. Hij was in Brussel omdat er toen in de wereld maar twee ziekenhuizen waren waar radiografie werd gebruikt. En één van die ziekenhuizen was in Brussel. We moeten niet vertellen wat er sindsdien met Brussel is gebeurd. Het is vandaag een derdewereldregio, vuil, zompig, gevaarlijk en vooral corrupt. Dat de politici van de laatste decennia niet gewoon ZIEN wat hun beslissingen hebben teweeggebracht aan ACHTERUITGANG, het gaat het verstand van een gewoon mens te boven…
Puccini (1858 – 1924) was een buitenbeentje. Hij was in de eerste plaats levensgenieter. Toen hij Verdi’s Aïda hoorde besloot hij ook opera’s te componeren. Hij schreef zijn beste opera’s als hij onder druk stond, lees, als hij geld te kort had en van een opdrachtgever de opdracht kreeg om een opera te schrijven.
Succes komt niet alleen. Het was pas toen hij Luigi Illica en Giuseppe Giacosa ontmoette, twee librettisten, dat het drietal drie opeenvolgende succesopera’s afleverde: La bohème (Turijn, 1896), Tosca (Rome, 1900)(met Sarah Bernhardt!) en Madama Butterfly (Milaan, 1904).
Op het einde van zijn leven werkte hij aan Turandot. Helaas was de dood (keelkanker) hem te snel af. De aria Nessun Dorma uit Turandot doorbrak het opera-genre en behoort vandaag tot een van de meest gekende classical tunes.
Geniet van deze uitvoering van Pavarotti (1935–2007) uit 1994 in Los Angeles op het concert van The Three Tenors. Kijk naar de blik van Pavarotti op het einde van de video. Hij weet dat hij een wereldprestatie heeft neergezet.

