Dood door regelgeving – de ondernemer bedreigd

In een wereld waar innovatie en ondernemerschap de motoren van economische groei zijn, lijkt Europa te kampen met een paradox: een streng regelgevend kader dat bedoeld is om te beschermen, maar dat tegelijkertijd de dynamiek van het bedrijfsleven lijkt te verstikken. Aan de ene kant staan de Europese reguleringen bekend om hun uitgebreide bescherming van consumentenrechten, milieustandaarden en eerlijke concurrentie. Aan de andere kant wordt er steeds luider geklaagd over hoe dezelfde wetten en voorschriften de creativiteit en snelheid, die in het hart van innovatie liggen, frustreren.

Voor start-ups, de broedplaatsen van vernieuwing, is het navigeren door de labyrintische lagen van Europese regelgeving een Herculeaanse taak. De administratieve last die dit met zich meebrengt, leidt niet alleen tot verlies van kostbare tijd maar ook van de focus op waar het echt om gaat: het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Deze bedrijven, vaak met beperkte middelen, zien zich gedwongen om een groot deel van hun budget te besteden aan naleving in plaats van aan research en ontwikkeling, wat hun overlevingskansen significant vermindert.

De impact van deze overregulering is nog duidelijker in sectoren waar snelheid van cruciaal belang is. Denk aan technologie, waar de markt wacht op niemand en waar snel experimenteren en aanpassen de norm is.

Hier veroorzaakt de Europese regelgeving vaak vertragingen door uitgebreide goedkeuringsprocessen en nalevingscontroles, waardoor start-ups de race met mondiale concurrenten dreigen te verliezen. Hoewel er pogingen zijn gedaan om dit probleem aan te pakken met initiatieven zoals regelgevende sandboxes, waar bedrijven onder versoepelde regels kunnen innoveren, blijken deze beperkt in reikwijdte en niet uniform toegepast binnen de EU.

Deze regelgeving cultiveert ook een risicoaversie onder ondernemers. De angst voor mislukking, gecombineerd met de potentiële gevolgen van regelgevende overtredingen, schrikt af van het verkennen van nieuwe, mogelijk baanbrekende gebieden. Daarnaast fungeert strenge regelgeving als een onverbiddelijke barrière voor markttoegankelijkheid, niet alleen voor nieuwe ondernemers maar ook voor nieuwe technologieën of bedrijfsmodellen die economische groei zouden kunnen stimuleren.

Anekdotisch bewijs, zoals berichten op platforms zoals X, toont de frustratie van ondernemers aan, met velen die overwegen of al naar regio’s zoals de VS of Azië zijn verhuisd, waar ze het klimaat als meer ondernemer-vriendelijk ervaren. Economische analyses versterken dit beeld, suggererend dat Europa’s tragere groei in technologische sectoren deels toe te schrijven is aan deze regelgevende omgeving.

Het publiek en de ondernemersgemeenschap zelf hebben via sentimentanalyses en enquêtes regelmatig aangegeven dat regulering als een significante belemmering wordt gezien, wat suggereert dat er een wijdverbreide perceptie is dat de regelgevende kaders meer een obstakel dan een hulp zijn. Toch moet deze kritiek in balans worden gebracht met het inzicht dat regelgeving ook vitale rollen speelt in de bescherming van belanghebbenden, het waarborgen van marktfairheid en het aanpakken van urgente maatschappelijke uitdagingen.

De uitdaging voor Europa ligt dan ook in het vinden van een evenwicht: het hervormen van de regelgeving om bureaucratie te verminderen, het introduceren van initiatieven die innovatie bevorderen en het ondersteunen van ondernemerschap met beleid dat de juiste balans vindt tussen bescherming en vrijheid. Anders riskeert Europa zijn positie als innovatieve kracht op het wereldtoneel te verliezen.

**

Illustratie: Warehousing in the City, by French printmaker Gustave Doré (1832 – 1883)

**

Koen Vermeersch is partner en manager bij Siscor BV en Purenet BV in België.

Met 25 jaar ervaring heeft hij vastgoedprojecten geleid in België, China, Ethiopië en Thailand. Sinds 2016 werkt hij met Ascott, onderdeel van CapitaLand, in Thailand, daarvoor bij vastgoedbedrijven zoals Savills en CBRE in China. Vermeersch heeft een Master in Chinese krijgskunsten, in Marketing en in Europese politiek. Momenteel werkt hij in België en Thailand aan projecten en promoot hij zijn succesprincipes via http://sixpillars.eu. Volg zijn blog op @kvermeersch

**

‘tScheldt trekt onvoorwaardelijk de kar voor ondernemerschap in al zijn vormen, maten en gewichten. Zonder ondernemers, geen ondernemingen, zonder ondernemingen, geen welvaart.

**

STEUN ‘tScheldt

Of via rechtstreekse storting:
BE11 4310 7607 5248
Referentie: ‘STEUN’ en eventueel uw emailadres zodat wij u kunnen bedanken

Of via een steunactie:

STEUN ‘TSCHELDT