De nieuwe tijdgeest: abnormaal of opnieuw normaal?

Bij Laura Kuenssberg op zondagochtend (al enkele jaren de geslaagde opvolgster van Andrew Marr op dat tijdstip van het politieke BBC-vlaggenschip) kwam het hoofd van de Britse strijdmachten urgent toelichten hoezeer men toe is aan een update van de militaire capaciteit. Met een troepenaantal dat gekrompen is tot op het niveau van destijds de Napoleontische oorlogen en met een verminderde stock aan wapens door de leveringen aan Oekraïne is de toestand best alarmerend. Een verhoging van het budget tot drie procent van het BNP is aangewezen. Daarover waren de overige praatgasten langs rechts én links van het spectrum het eens. Daarin had Donald Trump gelijk, klonk het eenparig.

Op de Nederlandse televisie hoorden we in Café Kockelmann politici van de BBB, het CDA én de ChristenUnie niet enkel hun afschuw uitspreken over de Jodenjacht in Amsterdam, maar ook hun ontgoocheling in een totaal mislukt migratiemodel. Na ettelijke generaties nog steeds bij te veel migranten een gebrekkig Nederlands en een desinteresse voor de waarden en normen van het land, zorgen voor een onhoudbare ontwrichting van de stedelijke samenlevingen. Caroline van der Plas (BBB) noemde de Marokkanen bij naam toen het ging over de scooterjagers en de taxichauffeurs die wegvluchtende Joden hadden helpen opsporen, daarin gretig bijgestaan door activistische pro-Palestina-‘helden’. Bij WNL OP Zondag hoorden we Jimmy Dijk, voorzitter van de radicaal linkse SP voor duidelijke migratiequota pleiten, met verplichting van de taalkennis voor elke nieuwkomer, van arbeidsmigrant tot buitenlandse CEO tot studenten van elders. Al dertig jaar geleden ijverde de SP trouwens voor de erkenning van de reële problemen in de volksbuurten; iets waarvoor ze toen werden weggezet als fascisten door de CPN-communisten. Wat verandert er toch bitter weinig. En was migratie niet hét thema bij uitstek waardoor Trump met een ruime marge werd verkozen?

Bij omroep Ongehoord Nederland zagen we hoe fiscaal expert Ab Flipse waarschuwde voor de malle Europese klimaatmaatregelen die de Europese auto-industrie op de knieën dwingt, met Duitsland voorop. Daarnaast rinkelde hij de alarmbel over de budgettaire gaten die steeds groter worden en was hij het met Thierry Baudet in diezelfde uitzending eens over de noodzakelijke uitdunning van het ambtenarenapparaat, waarbij de ene helft gewoon de andere controleert. De sympathieke Debatclub die al decennia boeiende evenementen organiseert in Hotel De Baseliek in Edegem, had Baudet recent te gast samen met professor Boudewijn Bouckaert. Baudet hekelde die avond de Amerikaanse belangen in Oekraïne. Over dat debat leest u overigens meer in een ander artikel. De lokale industrie, de houdgreep van de ambtenaren en de uitzichtloze oorlog prijken ook alweer – zij het dan politiek aangescherpt – op Trumps To Do-lijstje. Dus niet zo abnormaal, die Amerikaanse verzuchtingen.

Bijna verbazingwekkend hoe mensen bij ons geïndoctrineerd zijn door de reguliere media. Waarom ‘bijna’? Omdat het in deze kolommen al jaren wordt aangeklaagd hoe de Belgische pers subjectief de werkelijkheid naar haar hand zet. Zelfs kiezers voor rechtse partijen heeft men leren huiveren voor Trump. Wat doet de man op voorhand al verkeerd? Tegenhouden en wegsturen van illegalen is toch wat elke normale beleidsvoerder op zijn agenda zou behoren te plaatsen? Is het streven naar minder miserie dan geen natuurlijke reflex? Hollywood-diva Barbra Streisand neemt geregeld een neuslengte voorsprong in het collectief bashen van Trump. Haar Hitler-vergelijkingen schokte journalist/enfant terrible Piers Morgan, die Trump al meer dan twintig jaar kent. We zagen Morgan op de Amerikaanse televisie tekeer gaan tegen deze groteske vergelijking. Wat een zinloze begrippeninflatie is dat toch.

De tijdgeest is veranderd en we moeten dringend de straat op, krijsen verontruste progressieven die van de inclusieve democratie echt wel een exclusieve bubbel willen maken. Al wie in die kringen rechts autoritaire trekken verwijt heeft eigenlijk zelf goesting om de baas over anderen te spelen. Om deze stammenmentaliteit te temperen hebben we net gaandeweg de zichzelf corrigerende democratie ontwikkeld, schrijft Yuval Noah Harari in zijn bestseller ‘Nexus’. Werd de man in de Antwerpse Stadsschouwburg niet door tweeduizend mensen toegejuicht, volgens De Morgen die het gebeuren meer organiseerde? We schreven het al meermaals: Trump volbrengt het karma van de Democraten. Door hun navelstaren, hun carrièrezucht, hun abstraheren van de dagelijkse problemen, hun afglijden naar exotische agendapunten en hun demoniseren van hun tegenstander radicaliseerden ze de Republikeinen tot Trumpiaanse proporties. Had de Washington-elite haar werk gedaan, dan had de Amerikaanse kiezer zijn democratisch stemrecht milder uitgeoefend. Noem het de boemerang of het karma of een reality check; Sleepy Joe ontwaakte te laat, Kamala Harris bleek politiek minderjarig en de peilinggoeroes visten in een uitgeviste vijver. Laat de slinger nu maar eens flink over en weer gaan. Laat Europa maar eens naar de eigen wortels graven. En wedden dat de door links gevreesde ‘normalisering’ van deze tijdgeest in wezen een normaal worden van hun eigen gevoel zal blijken?

**

Cover van The New Yorker, dd 19 augustus 2024 toen de redactie van The New Yorker nog dacht dat Trump ging verliezen.
Barry Blitt’s “Roller Coaster” – The highs and lows of the campaigns for America’s highest office.

**

STEUN ‘tScheldt

**

Of via rechtstreekse storting:
BE11 4310 7607 5248
Referentie: ‘STEUN’ en eventueel uw emailadres zodat wij u kunnen bedanken

**

Of via:

STEUN ‘TSCHELDT

**