Het ochottekes-netwerk van verdwaalde sterren in het Kamala Harris universum

In de jaren 20 van vorige eeuw wilde ene Warren Harding president worden. Hij riep de hulp in van zanger Al Jolson om het verschil te maken. En toen bestond er nog geen TV. Wanneer de TV opdook in de huiskamers van Godvrezende Amerikanen vroeg JFK aan publiekslieveling Frank Sinatra om hem een duw in de rug te geven. Sinatra’s song High Hopes hielp JFK niet alleen aan het presidentschap maar leverde ook tal van gouden platen op. Elvis op zijn beurt steunde Nixon. Muhammed Ali ging voluit voor Ronald Reagan en Chuck Norris schopte George W Bush tot in het Witte Huis.

Het is van alle tijden. Sterren die zich achter een presidentskandidaat zetten en hem of haar aanbevelen.

Dit jaar zat er duidelijk sleet op de formule.

Kamala Harris dweilde half Hollywood af om zich van steun te verzekeren van de ene na de andere beroemdheid.

Harrison Ford verscheen in twee spotjes op TV en vroeg met grote hondenogen om ‘die Ander’ (hij noemde Trump niet bij naam), ‘die dictators en tirannen over heel de wereld aan de borst drukt’, niet te verkiezen. Dat het om Trump ging werd duidelijk in het zinnetje “For goodness sake, don’t do this again”.

Bruce Springsteen zong de stenen uit de grond de afgelopen weken. “Vrijheid, gelijkheid, sociale eerlijkheid, het recht om lief te hebben wie je wil” klonk het zeemzoeterig in zijn Kamala Harris’ ballades. Bij elke song zakte het vertrouwen in Harris weg, en vloeiden er fans uit het databestand van “The Boss”. Want de die-hard-fans van Bruce Springsteen zijn rock-liefhebbers met werkhanden en blauwe boorden, geen ballerina’s.

Jennifer Lopez snotterde op de podia van Harris dat “iedereen emotioneel” zou moeten zijn wegens de grap die tijdens een Trump-rally gemaakt werd over Puerto Rico. Lopez deed alsof haar Puerto Ricaanse afkomst “geschonden” was. Er was juist niets geschonden want Lopez is in New York geboren.

Lady Gaga was in 2020 een succesvolle hefboom voor de Democraten, dit jaar was ze een kettingzaag.

Oprah Winfrey kon en mocht niet ontbreken in de bollenwinkel van Kamallake. Winfrey kwam met het dreigement dat als Trump won de Amerikanen waarschijnlijk nooit meer verkiezingen zouden hebben. Yeah right.

De ‘celebrities’ maakten zich extra belachelijk door te pas en te onpas op podia te zeggen dat als Trump zou winnen, zij zouden verhuizen en Amerika verlaten. Beeld u de duizenden grappen in die nu circuleren op het internet met de vraag of de sterren al verhuisd zijn.

Het lijstje van sterren dat Harris steunde leek eindeloos. Botox-oma MadonnaUsherBeyonceEminemBillie EilishClooney (we hadden hem intelligenter ingeschat), Di Caprio (komaan WTF gast, waarom?), niet te vergeten katwijf Taylor SwiftJulia RobertsWitherspoon en de voor het leven verminkte Cher… De laatste drie konden maar niet zwijgen over het einde van abortus in de Verenigde Staten. Dan hadden we nog Barbara Streisand die de laatste weken op X zoveel rotzooi publiceerde over Trump dat ze in een instelling hoort te zitten vol met gepensioneerde Nazi’s.

Daar waar in het verleden zo’n steunbetuigingen wel eens gewerkt hebben, dit jaar in deze campagne was het praat voor de vaak. De ‘glamour en de glitter’ van de ‘sterren’ heeft in tijden van armoede, torenhoge inflatie en samenlevingsstress klaarblijkelijk voor het omgekeerde effect gezorgd.

Trump had lang geen lijst van sterren die hem steunden. Er was Kid Rock en er was Hulk Hogan. Buitenbeentje Elon Musk zal allicht voor veel meer Trump-stemmen hebben gezorgd dat heel Hollywood samen stemmen heeft gehaald voor Kamala Harris. En daar zal het digitale speelgoed ‘X’ van Musk wel voor iets tussen gezeten hebben.

U kon als abonnee van ‘tScheldt de Amerikaanse verkiezingen LIVE bijwonen op de redactie afgerond met een ontbijt. Wie er bij wil zijn de komende ca. 20 lezingen en events, aarzel niet en wordt ‘tScheldt-abonnee (84 euro per jaar)(klik HIER) of Wunderkamer-abonnee (400 euro per jaar)(u wordt dan lid van de fysieke ‘tScheldt-club en heeft in Antwerpen een pleisterplaats om gelijkgezinden te ontmoeten in een Engels aandoend clubkader (denk whisky en sigaren)(stuur mail naar [email protected])