POM Antwerpen – DOM Antwerpen

Heeft U er al van gehoord, beste sterveling? Van de P.O.M. Antwerpen, voluit de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen? Uiteraard niet. Wie is er nu geïnteresseerd in een Provinciale Instelling… Alsof U al van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne of het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie gehoord heeft.

Even een blik (nu er nog geen statiegeld op plakt) werpen op de website van de POM: www.pomantwerpen.be …. “De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen heeft als missie het aanbieden van bedrijfskavels en kantoorruimte”

Mooi zo. En wat bieden ze dan de facto aan? Want dat moet toch de moeite zijn, aangezien de POM niet minder dan 30 fulltime medewerkers heeft (klik HIER)…

Wel, ze bieden welgeteld… drie terreinen aan. Terreinen die al jaren eenzaam op hun website staan. Het eerste terrein, Boom Krekelenberg, blijkt echter al jaren geleden verkocht te zijn aan Prologis. Het tweede, Essen Rijkmaker, enkele hectares klein, is nog niet te koop. Men gaat het realiseren, maar men weet nog niet wanneer. Alweer noppes. Onze hoop gaat uit naar het derde, Veiling Zuid, Sint-Katelijne-Waver. Hoera, daar is echt iets te koop. Echter, enkel voor de “agro-industrie”. Vandaar dat men het aan de straatstenen niet kwijt geraakt. Al 15 jaar te koop! Er is immers geen agro-industrie die zich daar wil komen vestigen.

Misschien zitten er terreinen in de pijplijn? Zijn de dertig medewerkers daarmee bezig? Helaas niet.

Ze bieden echter dus ook “kantoren” aan, beweren ze. Het gaat dan om welgeteld één site, het “Wetenschapspark Niel”, waar ze inderdaad kantoortjes proberen te verhuren.

Weet iemand waarmee de 12 experten/managers-bedrijfsterreinen hun dagen vullen? Met niet-bestaande terreinen? En wat de 4 medewerkers communicatie de hele dag doen? Wat moeten die in godsnaam communiceren? Dat er niets gedaan wordt? Verder is er nog een team administratie, en is er voorwaar… een boekhouder. Wat die moet boekhouden, geen flauw idee. Zijn voornaam zegt genoeg: Nick(s). Gelukkig zijn er twee dames die instaan voor het onthaal, om niet-bestaande bezoekers die voor niet-bestaande terreinen komen aankloppen op te vangen.

Ze hebben daar ook een paar experten Parkmanagement. Wat is die hun taak? Het runnen van een welbepaald, met naam genoemd bedrijventerrein. Dat uiteraard al lang uitverkocht en volgebouwd is. Waar niets moet gebeuren. Waar niets te “managen” is. Fulltime betaalde “jobs”, jawel.

Ook is er een projectmanager investeringspromotor. Wat die dame doet? Ze mag dit jaar mee met een exploratiemissie naar Seoul. Georganiseerd door VOKA-Mechelen. Een weekje aan 5.500 euro. Fijn zo. De Gouvernante van Antwerpen gaat ook mee. Dan weet u waarom u belastingen aan de provincie betaalt: POM Antwerpen en VOKA Mechelen-Kempen organiseren een exploratie- en B2B missie naar Seoul, Zuid-Korea (Klik HIER).

“Investeringspromotie” is trouwens een taak die uitdrukkelijk, bij decreet, toegewezen is aan andere Vlaamse organisaties na het opdoeken van de voorganger van de P.O.M., de G.O.M. Nu ja, een eigen reisbureau is altijd leuk voor de député’s.

Vallen deze ambtenaren om van verveling? Neen hoor. Ze “werken” drie dagen in de week thuis. Leuk om een echte job “in bijberoep” uit te oefenen. Zoals de meesten doen. Er is immers nood aan boekhouders, loodgieters, warme luchtverkopers, tomatenkwekers of docenten fiscaal recht “in bijberoep”. Een “bijberoep” dat de facto hoofdberoep wordt, met een win-for-life fulltime wedde via de P.O.M. Erg leuk om te ontdekken (leve LinkedIn) dat één van de senior expert bedrijfsterreinen niet alleen gastdocent is, maar ook bij schnabbelt als freelance covoorzitter Haventracé. Drie jobs dus. En die verder een aardige hobby heeft als medewerker bij Gruunrant, een irritant ecologisch actiecomité dat de rand rond Antwerpen groen wil houden. Dat moet je kunnen; betaald worden door de Provincie om bedrijfsterreinen te ontwikkelen en dan tijdens de werkuren militeren voor een ‘burgerbeweging’ die de ontwikkeling van diezelfde bedrijfsterreinen (met de insiderskennis die je opdoet in de P.O.M) saboteert. Dat raakt je koude Cleiren niet (klik HIER). Pijnlijk is natuurlijk ook het jaarverslag. Of liever, het zogenaamde “Realisaties2023”-document (klik HIER), want een echt jaarverslag, dat gunnen ze de belastingbetalers niet. U moet het dus doen met dit pamfletje. Het laatste echte jaarverslag op hun website dateert van… 2020.

De amateuristische manier waarop dit documentje aangekondigd wordt, zegt al veel. Met onze excuses voor hun spelfouten: “onze meest in het oog sproingenden (sic!) realisaties in 2023. Je leest er alles over in deze pubilcatie. (sic)

Wij staan echter vol bewondering voor de creativiteit om vanuit de leegheid van de P.O.M. toch iets op papier te krijgen als “realisaties”. Na een hilarische aanhef “Als ware doeners en durvers brachten de POM medewerkers in 2023 verschillende projecten tot leven, elk met een eigen unieke impact.” moet U eerst verteren wie allemaal in de Raad van Bestuur (de voltallige Bestendige Deputatie, de Gouvernante en de Griffier… ) enzovoort zit, om dan te ontdekken dat de dertig medewerkers geen enkel terrein ontwikkelen, maar wel ergens een natte tunnel leggen tussen een natuurgebied en de Rupel, een “energiegemeenschap” tussen drie bedrijfjes lieten organiseren door derden, een heruitgave van een boekske (voor de elfde keer) “We are chemistry” lieten drukken, een Inspiratiegidsje (sic! Zo schrijven ze het zelf, geen satire …) met zeven interviews lieten uitgeven en een geplande (!) nieuwbouw op het Wetenschapspark gaan bedenken om te laten realiseren door derden…

Informatie over wat de P.O.M. de provinciale belastingbetaler kost: noppes.

En om te eindigen met een vrolijke noot: als zo een ambtenaar van de P.O.M. thuis “werkt” kan men ook overuren kloppen. Gewoon vroeg de laptop opendoen en inloggen. Dan tellen de uren. Zo geraakt een doorsnee Pommer aan 45 vakantiedagen per jaar…

Misschien kan het directiecomité eens komen vertellen wat de strategie is van de P.O.M.? De vier députés hebben natuurlijk een goede kennis van zaken betreffende het ontwikkelen van bedrijfsterreinen: Jan de Haes (NVA) is een gewezen cafébaas, Luc Lemmens (NVA) verkocht als ongeschoolde schoolverlater indertijd verzekeringen en Mireille Colson (N-VA) was magazijnopzichtster. De voorzitster is Kathleen Helsen (CD&V) een sociaal accident dat leerlingenbegeleidster was. Misschien wel de juiste achtergrond om dit zootje te leiden. Als er al iets te leiden valt. De zitpenningen zijn natuurlijk altijd oké.

Misschien eens dat boeltje laten doorlichten? De medewerkers laten opschrijven hoe ze hun dagen vullen? Een echt jaarverslag laten opmaken? De begroting publiceren? Is er geen Provincieraad die dat eens zou kunnen vragen? Zit er daar echt geen enkel vinnig iemand die de juiste vragen kan stellen? Wat de P.O.M. U kost willen we al meegeven; 5 miljoen per jaar. Zonder dank.

**

STEUN ‘tScheldt

**

Of via rechtstreekse storting:
BE11 4310 7607 5248
Referentie: ‘STEUN’ en eventueel uw emailadres zodat wij u kunnen bedanken

**

Of via:

STEUN ‘TSCHELDT

**