Vraag: bent u voor of tegen godsdienstlessen in het onderwijs?
Zelfs al beantwoordt u de vraag positief of negatief dan nog is de beslissing van de nieuwe Vlaamse Regering om godsdienstlessen af te schaffen een schending van de Grondwet.
De heren en dames politici mogen dan de mond vol hebben over hun daadkracht tot verandering in de maatschappij, dan nog worden ze verondersteld hun eigen regeltjes te volgen. Want als politici hun eigen opgelegde regels verankerd in de Grondwet niet volgen, krijgen de Gewone Mensen die moeten leven onder het juk van de Opgelegde Regels gewoon hoofdpijn en braakneigingen.
In het Vlaams Regeerakkoord 2024 – 2029 leest men: “Het opsplitsen van leerlingen in het officieel onderwijs per levensbeschouwing is organisatorisch moeilijk. We maken daarom voor het officieel onderwijs de omslag naar een model waarin we twee uur interlevensbeschouwelijke dialoog voorzien in het basis en secundair onderwijs binnen de lessentabel” (Vlaams Regeerakkoord 2024 – 2029, blz. 140).
Het was onze lezer Luc Lamine, doctor in de rechten, en kiezel in de schoen van menig wetschrijvend politicus, die ons meldde dat er zich een probleem voordeed in de teksten van de nieuwe Vlaamse Regering.
Zo meldde hij ons:
De vervanging van de godsdienstlessen door een vak “interlevensbeschouwelijke dialoog” is strijdig met artikel 24 van de Grondwet, dat bepaalt:
“§ 1. Het onderwijs is vrij; elke preventieve maatregel is verboden; de bestraffing van de misdrijven wordt alleen door de wet of het decreet geregeld.
De gemeenschap waarborgt de keuzevrijheid van de ouders.
De gemeenschap richt neutraal onderwijs in. De neutraliteit houdt onder meer in, de eerbied voor de filosofische, ideologische of godsdienstige opvattingen van de ouders en de leerlingen.
De scholen ingericht door openbare besturen bieden, tot het einde van de leerplicht, de keuze aan tussen onderricht in een der erkende godsdiensten en de niet-confessionele zedenleer.
§ 2. Zo een gemeenschap als inrichtende macht bevoegdheden wil opdragen aan een of meer autonome organen, kan dit slechts bij decreet, aangenomen met een meerderheid van twee derden van de uitgebrachte stemmen.
§ 3. Ieder heeft recht op onderwijs, met eerbiediging van de fundamentele rechten en vrijheden. De toegang tot het onderwijs is kosteloos tot het einde van de leerplicht.
Alle leerlingen die leerplichtig zijn, hebben ten laste van de gemeenschap recht op een morele of religieuze opvoeding.
§ 4. Alle leerlingen of studenten, ouders, personeelsleden en onderwijsinstellingen zijn gelijk voor de wet of het decreet. De wet en het decreet houden rekening met objectieve verschillen, waaronder de eigen karakteristieken van iedere inrichtende macht, die een aangepaste behandeling verantwoorden.
§ 5. De inrichting, erkenning of subsidiëring van het onderwijs door de gemeenschap wordt geregeld door de wet of het decreet.”
Dat wil zeggen:
De invoering van een vak “interlevensbeschouwelijke dialoog”, dat de godsdienstlessen vervangt, is dus ongrondwettelijk.
De ouders moeten een “keuze” hebben.
Daaruit blijkt dat de godsdiensten en de niet-confessionele zedenleer niet in één enkel vak mogen onderwezen worden. De invoering van een vak “interlevensbeschouwelijke dialoog” kan voor het Grondwettelijk Hof bestreden worden.
‘tScheldt zal op het gepaste ogenblik een model-verzoekschrift publiceren om het toekomstige ongrondwettelijk decreet voor het Grondwettelijk Hof te bestrijden.
Die procedure is volledig kosteloos: geen rolrecht, geen gerechtskosten, geen rechtsplegingsvergoeding.
**
STEUN ‘tScheldt,
Uw derde oog op wat de politiek allemaal uitsteekt
**
Of via rechtstreekse storting:
BE11 4310 7607 5248
Referentie: ‘STEUN’ en eventueel uw emailadres zodat wij u kunnen bedanken
**
Of via:
**