Beste Lezer van ‘t Scheldt,
Bij deze bent u van harte uitgenodigd op de Historische Beurs van de Vlaamse Beweging die zal plaatsvinden op zondag 22 september in Zaal “Halfdiep”, Duffelsesteenweg 145 in Kontich (naast het voetbalstadion van F.C. Kontich) – Aanvang: 9.00u – einde: 16.00u
Op deze beurs vindt u Boeken en tijdschriften (zowel tweedehands als nieuw), muziekdragers, kunstwerken, affiches, klevers, handwerken aangeboden door Huizen van Vlaamse Solidariteit.
Zoals de vorige jaren, vinden er ook dit jaar twee lezingen plaats.
De toegangsprijs voor beurs en lezingen bedraagt 3 €
Deze beurs is uniek in Vlaanderen gezien zijn uitgebreide specialistische aanbod van artikelen inzake de Vlaamse beweging en alles wat daarmee verband houdt.
Hoewel de beurs in grootte niet te vergelijken is met vb. het jaarlijkse Zangfeest in het sportpaleis (waar men vrijwel iedereen van belang in de Vlaamse beweging tegenkomt) merken we toch dat ook op de beurs steeds meer vrienden en kennissen van over heel Vlaanderen elkaar ‘s middags vinden in het restaurant (uitgebaat door traiteur Sigrid) om gezamenlijk een hapje te eten. Op voorhand reserveren voor het restaurant is dan ook echt aan te raden (Tel 03/4571351).
Geschiedenis van de beurs
De Historische Beurs van de Vlaamse Beweging werd opgericht door Lode van Dessel (1932 – 2019) die werd geboren uit een heel Nederlandse Vlaamsgezinde familie.
Zijn vader Frans Van Dessel vocht tijdens de eerste wereldoorlog als vrijwilliger aan het IJzerfront en werd daar geconfronteerd met de wantoestanden die de Vlaamse frontsoldaten werden aangedaan. Vader Frans was dan ook zeer nauw betrokken bij de oprichting van het VERDINASO (Verbond van Nationaal Solidaristen) en was tevens ook een persoonlijke vriend van Joris van Severen.
Nog voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog in mei 1940 overlijdt vader van Dessel waardoor Lode’s moeder alleen achterbleef met haar zes kinderen. Daar de kinderen van de familie van Dessel tijdens de oorlog allemaal lid waren van de Nationalistische jeugdbeweging werd de familie niet gespaard tijdens de repressie.
Lode stond aan de wieg van vele Vlaamse initiatieven zoals ‘Vlaanderen Kleurt’ en de drumband ‘Kempenland’ en stond ook aan de wieg bij de oprichting van de huidige N-VA waar hij een tijd lang de drijvende kracht van was in de plaatselijke afdeling in Nijlen.
Met de oprichting van een jaarlijkse beurs in Nijlen (waar Lode ondertussen ook burgemeester was) wilde hij gelijkgezinde mensen samenbrengen. Hierdoor konden de vele interessante boeken, brochures en herinneringen die de Vlaamse beweging rijk was gekocht, verkocht en geruild worden onder geïnteresseerden.
In 2015 dreigde de 20ste uitgave van de historische beurs ook meteen de laatste uitgave te zijn. Immers, Zaal Nilania werd verkocht (om af te breken) en Lode Van Dessel kampte met gezondheidsproblemen waardoor hij eigenlijk met de organisatie diende te stoppen. In extremis heeft het Vormingsinstituut Wies Moens (https://wiesmoens.be/) dan de organisatie van de beurs overgenomen en sindsdien is deze in Kontich doorgegaan. Hoewel oorspronkelijk de hoop bestond dat ook de Vlaamse Verzamelaarskring een handje zou toesteken is de organisatie steeds volledig in handen van medewerkers van het Vormingsinstituut gebleven. Doorheen de jaren is er wel heel veel steun geweest van uitgeverijen, auteurs, sympathisanten, bezoekers die het allen zeer belangrijk vonden dat de beurs verder werd uitgebouwd. We zijn hen daar nog steeds heel dankbaar voor.
Uiteraard zijn er in het concept doorheen de jaren ook enkele kleine verbeteringen aangebracht: daar waar de eerste beurzen in Kontich in een Parochiezaal en nabijgelegen school plaatsvonden wordt sinds enkele jaren de zeer luxueuze zaal “Halfdiep” van de gemeente Kontich gehuurd, er worden sinds enkele jaren ook druk bijgewoonde auteurslezingen georganiseerd en we geven ook (meer) ruimte aan nieuwe boeken die over het onderwerp verschijnen.
Op 22 september 2024 wordt de 28ste editie van Historische Beurs van de Vlaamse Beweging georganiseerd.
Was u er de vorige keren niet bij, aarzel dan niet om zondag 22 september van de partij te zijn.
De beurs biedt voor elk wat wils: gewone stervelingen gaan naar de beurs om er hun boekenkast aan te vullen met interessante boeken aan spotprijzen daar waar de echte verzamelaars op zoek gaan naar specifieke zeldzame publicaties.
Ook de nieuwe boeken vinden veelal gretig aftrek: of het nu gaat over een nieuwe publicatie van vb de alomgekende Pieter Jan Verstraete dan wel om een vb een heruitgave van een werk van Conscience.
En ten slotte mogen ook de auteurslezingen niet vergeten worden.
Dit jaar komt om 10u30 Jens De Rycke (Auteur van “De Vergeten Oorlog”) spreken over de dramatische situatie in Artsach (Nagorno Karabach), de Armeense enclave in Azerbaidjan en over de positie van Armenië in het algemeen. Een thema dat ons aan het hart ligt omdat in de regio de laatste maanden een etnische zuivering op de Christelijke bevolking heeft plaatsgevonden. Jammer genoeg heeft dit thema in België noch van de pers noch van de politiek enige aandacht gekregen.
Om 15u is het dan de beurt aan Johan Vanhecke (Voormalig hoofdarchivaris van het Letterenhuis en auteur van de monumentale Conscience biografie) die een lezing geeft naar aanleiding van zijn heruitgave (in samenwerking met het Davidsfonds) van de roman van Hendrik Conscience: Het IJzeren Graf. Hendrik Conscience is zoveel meer dan ‘De Leeuw van Vlaanderen’ en ‘Het ijzeren graf‘ is misschien wel Consciences beste roman ooit. Tijdens de beurs heeft u de gelegenheid om deze roman samen met Johan Vanhecke te ontdekken. Dit is echt genieten voor de literatuurliefhebbers.
We hopen dat we u op 22 september mogen verwelkomen.
HEKELDICHTER



