Europese zelfhaat

Het zou een mooie quizvraag kunnen zijn. De vlag van Europa, waar staat die voor? Tja. De sterren van de Star and Stripes staan voor alle staten van de USA. Dat wist u uiteraard. En de vlag van de EU… ook voor de lidstaten zeker? Klopt niet, tel maar eens: het zijn er 12. Mooi getal, dat wel en het blijven er altijd 12. Ook al kwamen er lidstaten bij (en bolde er ééntje het af). Intrigerend, niet?

Even terug in de tijd

In 1949 vond de toenmalige Raad van Europa dat ze een vlag nodig had. De Belg Paul Levy, van Joodse origine maar een katholieke bekeerling, zou zich er als directeur pers en communicatie over buigen. Hij koos voor een ontwerp van Arsène Heitz, een Straatsburger. Deze eveneens overtuigde katholiek liet zich inspireren door een beschrijving in de Bijbel, de Apocalyps, hoofdstuk 12:1 ‘Een groot teken verscheen aan de hemel: een vrouw badend in zonlicht, met de maan aan haar voeten en een kroon van twaalf sterren rond het hoofd’. Die vrouw komt U uiteraard bekend voor.

Want U heeft ze ongetwijfeld ook al gezien, die Onze-Lieve-Vrouw-beeldjes, met een krans met sterren rond het hoofd. De sterren al eens geteld? Inderdaad. Twaalf. En de kleur waarin Maria zich steevast hult? Hemelsblauw. In een nis van het Antwerpse stadhuis, een madonna met als achtergrond: blauw met twaalf sterren. In 1989, een jaar voor zijn dood onthulde Heitz trouwens dat hij zijn inspiratie ook vond in de Maria-verschijningen in de Parijse Rue du Bac en de ervan afgeleide ‘Wonderbaarlijke Medaille’ met twaalf sterren op de achterzijde.

Leuke weetjes, dit alles. Twee katholieken die een vlag ontwerpen, die later door de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en nog later door de Europese Unie (EU) overgenomen werd. Stel dat Turkije ooit EU-lid zou worden (God beware ons), dan wappert de vlag van Maria in Istanbul. Amusant toeval, de vlag werd aanvaard op 8 december 1949 en 8 december is de feestdag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Kennelijk zijn symbolen met Christelijke Oorsprong tegenwoordig echter des Duivels. Want wat lezen we op de website van de EU? ‘De Europese vlag staat symbool voor de Europese Unie en, in bredere zin, voor de identiteit en de eenheid van Europa. Op de vlag staat een cirkel van 12 gouden sterren op een blauwe achtergrond. Ze staan voor de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa. Het aantal sterren heeft niets te maken met het aantal EU-landen. De rangschikking in een cirkel symboliseert daarentegen de onderlinge verbondenheid tussen die landen’. Geen woord over de Christelijke inspiratie. Even de geschiedenis verbergen en vervangen door wat fantasierijk gewauwel.

Het doet ons denken aan die merkwaardige opschriften bij tentoonstellingen of in musea. Terwijl er vroeger bij dateringen steevast ‘voor Christus’ of ‘na Christus’ stond, leest men nu geregeld ‘voor onze huidige jaartelling’. Er zou zo maar eens een moslimmetje of een logebroedertje geschoffeerd kunnen worden. Of een woke-adept. Ai. Het is wachten tot men in musea de Ecce Homo van Memlinc beschrijft als ‘man met ernstige problemen’ en de Kruisoprichting van Rubens “het omhoog hijsen van een onbekende man die daarna waarschijnlijk sterft’. De Aanbidding der Koningen? ‘Rijke allochtonen waaronder iemand van kleur, bezoeken een mama met kind’. De Toren van Babel van Breughel? ‘Projectontwikkelaars in de zestiende eeuw pakken het te groots aan en gaan voluit op hun bakkes’. De meesterlijke Zeven Sacramenten van Rogier van der Weyden? ‘Veel volk in een kerk’. Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck? ‘Kalf met zéér veel omstaanders’.

En helaas zijn we oud genoeg om ons nog te herinneren dat er een carnavalvakantie bestond. In 1975 werd een zekere Herman De Croo minister van Nationale Opvoeding. Die zou dat varkentje, refererend naar een oeroude feestdag, even wassen. Hij bedacht de term krokusvakantie. Uit slecht ingelichte bron vernamen we dat hij oorspronkelijk de naam wilde laten spellen als ‘Croo-kusvakantie’. Daar zitten we trouwens nog mee. In plaats van minister van Nationale Opvoeding te worden, had hij misschien beter zijn zoon een tikkeltje opgevoed.

En valt het U overigens ook op dat men het in de Regimepers steevast heeft over de KU Leuven, en zelden over de Katholieke Universiteit Leuven?

Kerstmarkten zijn Wintermarkten geworden. Sinterklaas werd de Sint. Zwarte Piet werd Piet. De cd&v pakt ondertussen uit met een voorzitter die niet weet waar Pinksteren voor staat, maar die wel als een irritante strandjanet wekenlang de travestiet uithangt; iets waarvoor hij inderdaad niet buitensporig veel moest oefenen. De rol paste hem als gegoten.

Ooit bezocht ondergetekende als student de toenmalige Sovjet-Unie. In Sint-Petersburg, (toen nog Leningrad, genoemd naar de bekende massamoordenaar) bezocht hij de beroemde Sint Peter & Paul-kathedraal. Die heette toen, wel degelijk op zijn communistisch ontheiligd ‘de tentoonstelling over hoe men vroeger een kathedraal bouwde’. Ondertussen is dat euvel rechtgezet door die foute Russen. Het gebouw wordt opnieuw een kathedraal genoemd. Open voor het geloof, open voor iedereen. Die foute Russen toch ….

Om te eindigen even Kardinaal Joseph Ratzinger citeren. In een toespraak voor de Italiaanse Senaat in 2004 stelde hij: ‘Er is hier een vreemde zelfhaat van het Westen die alleen kan worden beschouwd als iets pathologisch… Als Europa echt wil overleven, heeft het een nieuwe – zeker kritische en nederige – acceptatie van zichzelf nodig. Multiculturalisme, dat voortdurend en hartstochtelijk wordt aangemoedigd en gekoesterd, is soms vooral het opgeven en ontkennen van het eigene, een vlucht uit de eigen dingen’.

De eerste keer dat de term Europeanen werd gebruikt was in 732, na de slag bij Poitiers, toen Karel Martel met zijn Merovingers een brutale Islamitische invasie tot stilstand bracht. Een onbekende kroniekschrijver schreef, duidelijk in een creatieve bui: ‘De Europeanen hielden stand en behaalden de overwinning’. Dat waren nog eens tijden ….

**

Illustratie: Kruisoprichting van Rubens

**

STEUN ‘tScheldt

Of via rechtstreekse storting:
BE11 4310 7607 5248
Referentie: ‘STEUN’ en eventueel uw emailadres zodat wij u kunnen bedanken

**

Of via een steunactie:

STEUN ‘TSCHELDT

**