Het gekakel van het politieke pluimvee

In de media richt men deze weken het vergrootglas op de kleine kantjes van wat er in diezelfde media opwelt als nieuwswaardige details op het politiek glad ijs. Niet verbazingwekkend na een uitputtende campagnemarathon voor iedereen: voor de politici, voor de kiezer en voor de media zelf. Verslaggevers, duiders en deur-aan-deur-sloganverkopers hebben meestal alles al gezegd en hun woorden zijn uitgewrongen tot op de laatste druppel. Even grasduinen na zoveel bekijkdrift.

Gert Verhulst op Play4 scoorde met concreet gestelde vragen aan de politici die zijn Verkiezingstafel bezochten. Beetje ludiek met gênante kleutergedoe tijdens de campagne, wat pittige oprispingen van de tafelspringers aan boord en de mogelijkheid om de mens achter de politicus te ontwaren. Jammer van Jan Jaap van der Wal die ondanks zijn aardige Geen Stem-show vrij onaardig kan zijn ten koste van de geïnterviewde om zelf beter te scoren. Bij Gert vierde hij enigszins de teugels, maar in een opgemerkte aflevering van De Afspraak bijvoorbeeld ging de schrik der liplezers in galop bij het op linkse wijze fileren van het Wilderssucces in Nederland én het snoeihard onderuit halen van VB’er Chris Janssens die als KVS-criticus moest toegeven geen voorstelling van dit progressistische Brusselse stadtheater te hebben bijgewoond. De Verkiezingstafel bleef echter de kijkersaandacht vangen.

De ‘Eerste Keus’ op VRT was qua format een voltreffer. Politici gingen in Townhall-vorm in gesprek met een klas maagdelijke stemmers. Professor Tom Waes liep niet in de weg en zijn langharige assistent Pieterjan De Smedt zette de puntjes op de i. Sneu voor Conner R. (verdachten noemen we hier niet bij de volledige naam) die als parttime hip-geaarde de klas niet meekreeg in zijn boenke-boenke-betoog naar minderjarigen toe. De studenten reageerden hoopgevend normaal en Conner R. rolde met de opengesperde ogen nog meer opgepept dan gebruikelijk. Toen Tom Van Grieken steun uitsprak aan een transwezentje tegen pesterijgedrag maar tegelijk uitlegde dat de samenleving zich niet moest aanpassen aan zijn/haar/het geslachtstwijfels, hadden tegenstanders bloed geroken. Rap-rap probeerden ze migratie als kiesthema te begraven om voluit te gaan voor het paaien van de homogemeenschap en haar stemmen. Dat liep fout af, want in Vlaanderen bestaat er inmiddels een joekel van een gendervermoeidheid. Een zoveelste steekincident aan het station van Aalst, een moordaanslag op een islamcriticus in het Duitse Mannheim, een groepsverkrachting in Kortrijk, een moord met een riooldeksel in Namen, een olievlek-gezinshereniging die vreemdelingen steeds weer van nul doet beginnen wat hun integratie betreft, meer moet dat niet zijn voor een onuitwisbaar besef van afschuw bij de bevolking. Trouwens, de homo’s die wij kennen hebben niets met transjes

En ja, nogal wat mensen zijn gecharmeerd door de kalme en helder formulerende Petra De Sutter (de Queen P van TikTok), maar op haar stemmen is wel een brug te ver na het politiek jojo-gedrag van haar Groene collega’s. De enige realiteitszin bij Groen hield in dat men Petra naar de studio zond in plaats van die twee komieken in het duo-voorzitterschapszitje: de clowneske Jeremie wiens snor gekender is dan hemzelf en het lachebekje Nadia wier krullenbol een boeddhistische Zijnsleegte moet verbergen. We zijn tegen kiesdrempels, maar maken graag een uitzondering voor Groen.

Melissa Depraetere stond met opgetrokken onderlip in het VRT-journaal te pronken op de Antwerpse Sinksenfoor. Haar ratelslangtempo lag hoger dan bij een illegale tuned up-straatrace. Ze heeft wel iets, die blonde uit Harelbeke en we geloven haar wanneer ze een sterkere koopkracht eist voor de maand uitrekenende mensen. Toch zou ze ook oog moet hebben voor wat zich ’s avonds na negenen op die Sinksenfoor afspeelt: bezoekers berovende en elkaar bekampende allochtonenbendes, klanten die de suiker op hun smoutebollen anders vinden smaken dan hun ‘normale’ poeder en bijgevolg trammelant maken, messentrekkerijen en all round-overlast. De politie moet dagelijks uitrukken voor incidenten die zelden de pers halen. Rot natuurlijk voor de foorkramers die de ellende meteen aan de klantenkleur herkennen. Politiebronnen bevestigen ons de frustratie bij de vermoeide agenten.

Over Alexander De Croo kunnen we kort zijn: hij was Vivaldi, hij is wat nog rest van de Open Vld en zal altijd voor zichzelf rijden, al moet hij tussen zijn marktbezoeken door even dada gaan zeggen aan het sterfbed van Joe Biden in het Witte Huis, waar de onzichtbare zwarte vicepresident Kamala Harris Joe’s gifvrije appeltjes schilt. De Croo gaat van links naar rechts ‘omdat het moment nu anders is’. De man pirouetteert als een politieke Pornhub-ballerina door de Wetstraat. De wentelingen, de kreetjes, de acrobatie; van zoveel kronkeltalent kun je net als een ramptoerist nauwelijks wegkijken. Oost-Vlaanderen is ongetwijfeld al binnen voor de liberalen. De rest daarentegen..

Sammy Mahdi toont emoties en springt handiger door de politieke hoepel dan zijn voorgangers bij de cd&v. Hij zal wellicht beter scoren dan verwacht, alhoewel zijn tegenstanders wel bijzonder tegen hem zijn.

Raoul Hedebouw is een gast die best zou passen in onze stamkroeg, maar dat communisme van hem blijft een eeuwige gesel. Hij is bovendien in veler ogen teveel een afpakker. Zo herinneren we ons oude commies die altijd hamerden op de eis dat niemand meer mocht verdienen dan hen.

Bart De Wever maakt meestal de correcte analyses en etaleert als beste de gave van het woord, maar hij lijkt levensmoe; moe van het politieke bestaan dat te egocentrisch is om zijn analyses te slikken. In hem nesten de conservatief die én de moderne uitwassen hekelt én de 21ste eeuw-inclusie omarmt.

Het Grote Debat op VTM vonden we goede televisie, zeker omdat onze verwachtingen laag lagen. Stef Wauters amuseerde zich, Melissa bloosde, Alexander werd continu aangesproken met ‘premier’, Petra vertoonde opvliegers, Bart bleef rustig voor zijn doen, Raoul wou uit de NAVO, Tom liet migratie het debat weer binnenglippen, Sammy klonk zinnig en zweeg over de betekenis van Pinksteren. Het duo van de alomtegenwoordige Isolde Van den Eynde en de narcistische Hannelore Simoens breide een babbel aaneen die als een vape verdampte. Isolde met de lange duimen oordeelde dat Melissa haar ‘vrouwtje’ stond. In zijn jonge jaren liet Stef Wauters zich graag ‘helemaal’ schminken (ook dat vertelt men ons), maar in deze uitzending omschreef hij zichzelf als ‘een oude zak’. Toch smaakte Het Grote Debat voor ons als nieuwe wijn in oude zakken. De meest rake opmerkingen tenslotte, kwamen van Rik Van Cauwelaert bij Phara op de VRT, die vond dat Conner R. zonder visie weinig indruk op hem maakte, dat die te veel bezig blijft met imago en oneliners en vooral dat door het op de tweede rang plaatsen van de voorzitster de partij louter uit angst handelde. Grand cru-commentaar!