BREAKING: de toekomst van ‘tScheldt ligt niet in België, of toch wel?

Na 9 uren vergaderen met de kern van ‘tScheldt op zondag 28 april 2024 ging de redactie enigszins beduusd, verdwaasd en in diepe gedachten verzonken naar huis.

De redactie was op uitdrukkelijk verzoek snel, kundig en op een zondag afgezakt naar het hoofdkantoor in Rotterdam.

Voor enkele leden van de redactie was het de eerste en meteen ook de laatste kennismaking met het hoofdkantoor in de Posthoornstraat nummer 17.

In de geschiedenis van de Vlaamse Media zal deze zondag bekend worden als ‘Abram’s Zondag’.

Aanleiding om de troepen te verzamelen in het hoofdkantoor was de zoveelste veroordeling door de Belgische justitie van ‘tScheldt, te verstaan bepaalde individuen en bedrijven rond ‘tScheldt waarvan de Belgische overheid meent dat zij de drijvende krachten achter ‘tScheldt zijn.

De laatste veroordeling die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen was een veroordeling in de zaak die Conner Rousseau had aangespannen tegen ‘tScheldt wegens 2 artikels en 1 cartoon verwijzende naar drie onderzoeken rond Conner Rousseau. De drie onderzoeken zouden gaan over ongeoorloofde handelingen met jongemannen.

Ten tijde van de publicatie van onze artikels waren deze onderzoeken nog bezig.

Maar justitie zou justitie niet zijn als ze niet gecontroleerd werd door de politiek. Wat politica Freya Van den Bossche had voorspeld op de VRT werd dan ook bewerkstelligd door de duistere krachten achter de Belgische justitie. De drie onderzoeken naar Conner Rousseau werden geseponeerd, en wel zo snel dat er nu thesissen worden geschreven over ‘de ware aard en oorzaken van bliksemschicht-seponeringen’.

Het vonnis in de laatste van drie rechtszaken die Conner Rousseau voerde tegen ‘tScheldt om de artikels over de geruchten van zijn geflikflooi met jongemannen verwijderd te krijgen viel na de seponeringen. Dat maakte het de rechter makkelijk om in een vlaag van briljante hineininterpretierung ‘tScheldt te veroordelen voor het plegen van geen satire in haar satirisch blad. Omdat de rechter oordeelde dat het satirische artikel geen satire was kon ‘tScheldt niet terugvallen op de bescherming die satire doorgaans krijgt van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Aangezien de Belgische Grondwet de laatste 20 jaar tot bloedens toe verkracht werd door de politiek en Persvrijheid en Vrijheid van Meningsuiting reeds met kind en badwater waren weggegooid was er nog die laatste Europese strohalm geweest, maar dat was buiten de rechter van de Antwerpse Krombank gerekend.

Tesamen met alle andere veroordelingen van de laatste jaren vormde de laatste veroordeling via Conner Rousseau een steeds zwaarder wordende molensteen rond de nek van verschillende leden van de redactie van ‘tScheldt.

De grootste kost van ‘tScheldt waren de laatste 5 jaar onmiskenbaar de legale kosten.

Omdat ‘tScheldt gemaakt wordt door een groep van ca 30 tekenaars en auteurs op vrijwillige basis heeft ‘tScheldt een andere kostenstructuur dan een doordeweekse gesubsidieerde uitgeverij.

Indien ‘tScheldt zou stoppen bijvoorbeeld, onder druk van de veroordelingen, dan zouden er in ieder geval geen banen sneuvelen.

Maar we lopen op de zaken vooruit.

Aan de lange vergadertafel in Rotterdam nam de meest veroordeelde man in Vlaamse mediazaken van de afgelopen 5 jaar het woord, de illustere Gert Van Mol, volgens de Belgische justitie de drijvende kracht achter ‘tScheldt.

Hij begon met een opsomming die door merg en been ging:

Sinds 2021:

Meer dan 10 veroordelingen (zonder gevangenisstraf), drie huiszoekingen, twee arrestaties, tweemaal in gevangenis gegooid zonder proces, inbeslagname van alle computers en gsms, lek van het parket naar DPG-Media (Humo, De Morgen enz) van het 5000 blz tellende huiszoekingsdossier met blijvend risico op chantage de komende jaren via artikels, publicatie van meer dan 100 privé sms’en en Whatsappen tussen ‘tScheldt-medewerkers in Humo, hacking van het computersysteem door Humo-journalist Jan Antonissen, bedreiging van ‘tScheldt-medewerkers, bedreiging van de kinderen van ‘tScheldt-medewerkers met de dood (gevolgd door 1 arrestatie van dader die de dreiging had geuit, gevolgd door contactverbod dat recentelijk geschonden werd), 8 nagels in banden de laatste 2 jaar, 1 x veroordeling tot 6 maanden gevangenisstraf met uitstel, meer dan 40.000 euro aan legale kosten, meer dan 12 ernstige pogingen tot hacking, minstens 4 gevallen van geweten achtervolgingen van ‘tScheldt-medewerkers, de totaal uit de duim gezogen en valse link met het Vlaams Belang (‘tScheldt zou gestuurd en gefinancierd worden door het Vlaams Belang), de totale isolatie op bestuurlijk en redactioneel vlak in het Vlaamse medialandschap…

De redactie zweeg.

Terwijl de eerste fles ontkurkt werd, begon de redactie langzaam aan een SWOT-analyse van ‘tScheldt.

Het swotten duurde net geen 9 uur.

De hardnekkigheid en levenswil van de redactie vertaalde zich in een berg lege flessen die niet zou misstaan op een gemiddeld gesubsidieerd festival.

De redactie kwam tot constatatie dat ze in essentie drie keuzes had:

  1. stoppen
  2. ondergronds gaan
  3. versterken

Alle keuzes werden meticuleus afgewogen. Vooral de optie ‘ondergronds gaan’ leidde tot een vorm van inventiviteit die het betere Hollywood script benaderde.

Er werd afgesproken niet te stemmen maar te vergaderen tot er een unanieme consensus was. Er werd ook afgesproken om voor iedereen een vegetarische falafel te gaan halen bij een (ripoff van) Maoz om de hoek.

Omdat Gert Van Mol als individu de meeste ellende had te verwerken gekregen de laatste jaren kreeg Van Mol twee falafels.

Tijdens de 9 uren durende marathon werd er regelmatig gebeld naar de advocaten in Gent.

Na 9 uren vergaderen waren de conclusies de volgende:

  • ‘tScheldt moet doorgaan.
  • Maar moet zich bepantseren als een M1 Abrams tank.

Dat wil zeggen:

  • ‘tScheldt verhuist van Rotterdam naar Brussel.
  • ‘tScheldt wordt verkocht aan X.
  • Gert Van Mol verhuist naar Budapest waar hij drie frituren en een koffiezaak heeft.
  • Het kantoor in de Posthoornstraat nummer 17 wordt behouden voor de start van een Nederlandse versie van ‘tScheldt.
  • Er komt een aparte website die de literaire kwaliteiten van de beste artikels van ‘tScheldt accentueert.
  • Er moet geld bijkomen om het legal team nog meer te funden om sowieso zonder onderscheid altijd in beroep te gaan, wat nu wegens de kosten niet altijd wordt gedaan.
  • ‘tScheldt vergeeft onderzoeksrechter Theo Byl voor de drie huiszoekingen bij ‘tScheldt

Wacht, dat laatste punt was een grapje.

De M1 Abrams is een iconische Amerikaanse gevechtstank, vernoemd naar de legendarische generaal Creighton Abrams. Typisch voor de M1 zijn de zware bepantsering en de geavanceerde vuurcontrolesystemen. Daardoor weet de tank nog bij hoge snelheden haar targets met precisie te raken.

Dat is wat ‘tScheldt gaat doen, haar snelheid verhogen en met satirische precisie haar targets raken. Conner Rousseau bijvoorbeeld. Die niet weet wat hem nog te wachten staat de komende weken. Op de dag van de verkiezingen zal Rousseau verzuchten nooit ‘tScheldt geschopt te willen hebben. Dat zal zijn naar aanloop van zijn veroordeling wegens racisme.

Kandidaten die ‘tScheldt mee willen kopen: contacteer: [email protected]

Fans die de bepantsering van ‘tScheldt mee willen betalen via crowdfunding: klik HIER

De voltallige redactie dankt alle abonnees en lezers voor de steun van de afgelopen 29 jaar.

**

STEUN ‘tScheldt

**

Of via rechtstreekse storting:
BE11 4310 7607 5248
Referentie: ‘STEUN’ en eventueel uw emailadres zodat wij u kunnen bedanken

**

Of via een abonnement:

Klik HIER

**