Bericht aan abonnees en lezersBericht aan abonnees en lezers van ‘tScheldt na de huiszoekingen en het lek naar HUMOBericht aan abonnees en lezers

Beste abonnee,

Beste lezer,

Vooraf

In april 2021 werden er 3 huiszoekingen uitgevoerd rond ‘tScheldt, één bij Dhr Gert Van Mol, en twee op adressen van bedrijven, waarvan er één adres zonder voorwerp was omdat het bedrijf reeds verhuisd was.

Alle gsm’s en laptops van Dhr Van Mol werden in beslag genomen, alsook vele dozen documenten.

De huiszoeking werd georganiseerd door onderzoeksrechter Theo Byl. De huiszoekingen werden uitgevoerd door Hoofdinspecteur Borra Thys, gestationeerd te Bornem. Dhr Van Mol werd gearresteerd en opgesloten in een cel te Bornem, ondervraagd en opnieuw opgesloten. Onderzoeksrechter Byl was op zoek naar de auteur van een artikel over politica Zelfa Madhloum en de cartoonist die een foto van haar bewerkte. Dhr Van Mol heeft geweigerd deze gegevens te openbaren.

Deze week verschenen tal van privé-Whatsappen tussen Dhr Gert Van Mol en Erik Van der Paal (N-VA) uit het strafdossier in HUMO. De eigenlijke rechtszaak voortvloeiende uit de huiszoekingen is nog niet van start gegaan.

Het spreekt voor zich dat het bovenstaande een grove inbreuk is van de privacy (alle familiale conversaties tussen man en vrouw, vader en kinderen gedurende een periode werden allemaal gedocumenteerd, alle pincodes en paswoorden werden uit gsm’s en computers gehaald en op papier gezet) en het bronnengeheim.

De overheid is gewapenderhand een privé-woning binnengedrongen, heeft al wat zij nodig vond meegenomen, waarna alle gegevens en alle data via bepaalde weg bij HUMO terecht kwamen.

Uw gegevens

Wij brengen via dit artikel klaarheid over uw gegevens in de systemen rond ‘tScheldt.

In een vlaag van voorzienigheid werden in 2018 bij de start van het nieuwe ‘tScheldt alle servers in het buitenland geplaatst (plaats A). Er werd een aparte abonnee- en lezerslaptop voorzien op een apart adres in Nederland (plaats B). Deze abonnee laptop bevond zich dus niet op de 3 adressen van de huiszoeking in België. Er werd geen enkel gegeven van geen enkele abonnee gecompromitteerd. Er werd geen enkel gegeven van een lezer gecompromitteerd.

Alle berichten en materialen die via de ‘anoniem’-knop op de website naar ‘tScheldt worden gestuurd worden geëncrypteerd. Deze berichten komen toe op een plaats in Nederland (plaats C). We gebruiken hiervoor een gelijkaardige software als Wikipedia. Zelfs de redactie van ‘tScheldt kan niet achterhalen wie de anonieme zenders zijn. Geen enkele van de data via de anoniem-knop werden gecompromitteerd.

Wat werd wel gecompromitteerd?

Indien U voor april 2021 via mail, sms of Whatsapp contact had met Dhr Van Mol, dan werden deze gegevens gecompromitteerd.

Het email-adres: gertvanmol(at)hotmail.com werd gecompromitteerd.

Het telefoonnummer: +32 478 882 xxx werd gecompromitteerd.

Het is best bovenstaand emailadres en telefoonnummer niet meer te gebruiken.

HUMO beschikt over alle communicatie tussen 2018 en 2021 met dit emailadres en met dit telefoonnummer.

Na een grondig onderzoek konden we vaststellen dat geen enkele reguliere abonnee contact had voor april 2021 met Dhr Van Mol via mail, sms of Whatsapp.

Na een grondig onderzoek konden we vaststellen dat geen enkele gewone lezer van ‘tScheldt contact had voor april 2021 met Dhr Van Mol via mail, sms of Whatsapp.

Het email-adres: redactie(at)tscheldt.be werd niet gecompromitteerd.

Het redactie-adres in Nederland te Rotterdam, Posthoornstraat 17 (plaats D), werd niet gecompromitteerd.

Wij verontschuldigen ons voor het bovenstaande.

Indien U vragen heeft: stel ze via [email protected]

**

STEUN ‘TSCHELDT

**