De band tussen de Boeren (met hoofdletter) van Suid-Afrika, meer bepaald ‘die ou Transvaal’ in onze mooie liedcultuur, blijkt stevig genoeg te zijn geworteld om de spreekwoordelijke tand des tijds voor schut te zetten!
*
Daarover is letterlijk een ‘boompje opgezet’ door de TLU SA, de Transvaalse Landbouwunie, die zich graag en trots voorstelt als de oudste ‘boerenbond’ van dat even weidse als verscheiden land, het land van de Boeren, ‘waar my Sarie woon’. Ietwat in de volkszang vergrijsde lieden behoeven daar geen nadere uitleg bij om te weten dat het lied over juffrouw Marais gaat die tussen de maïsvelden (die mielies) in de schaduw woont van een groene boom die niet zonder doornen is. Dit als inleiding bij het congres van voormelde Landbouwunie, dit jaar op 6 september bij het ook bij tal van Vlaamse ‘vriende van Suid-Afrika’ niet onbekende Voortrekkermonument in Pretoria, dat op elke hoek een stoere Voortrekker afbeeldt.
Als je ’t mij vraagt, best indrukwekkend! Een ‘geskiedkundige verbintenis’ die wij koesteren’ zegt met gerechtigde trots de hoofdbestuurder van TLU SA, de heer Bennie Van Zyl. Je zou voor minder een gekrulde neus opzetten, al moet je die beeldspraak ook weer niet al te letterlijk gaan opnemen… Wél letterlijk mag op te nemen is dat op 16 februari 2022 in de Trekroutetuin bij het Bloukransmonument in Pretoria een boom is geplant als aandenken aan de ongelukkigen die in de nacht van 16 op 17 februari 1838 vermoord zijn bij Bloukrans en Weenen en tevens voor de eigentijdse slachtoffers van moord en geweld in Zuid-Afrika.
Voor ons staat deze boom symbool voor leven en put hij groei- en daadkracht uit leven gevend vocht vanuit diep geankerde wortels. En zo zijn ook wij, boeren, zei Van Zyl, diep geankerd ondanks plaasmoorde die levens van gezinnen, plase en gemeenschappen onomkeerbaar veranderen. Wij putten kracht uit ons vast geloof om onze cultuuropdracht uit te voeren en uit te leven, stelde hij met overtuiging! Het congresthema staaft zijn overtuiging: De vier seizoenen van landbouw. Dat verwijst niet enkel naar de fysiek veranderende seizoenen, maar ook naar de geestelijke, moderne en politieke uitdagingen waar de hedendaagse boer mee te maken heeft. De fluctuaties waar met de seizoensschommelingen in de landbouw dagelijks rekening mee gehouden moet worden, hebben ons boeren geschoold om ook op andere terreinen, zoals de vernietigende aanslagen op mensenlevens, op tijd te zien en gepast op te treden.
Om maar te zeggen dat TLU SA toekomstgericht blijft in de wetenschap dat wij rentmeesters van de grond zijn en dus eigenlijk boeren voor ons nageslacht. De toekomst wordt ontgonnen met de lessen die verleden en heden ons hebben gegeven. Bij die boom in die trekroutetuin wordt een mens steeds stil bij het offer van de mensen die ons zijn voorgegaan, filosofeert Van Zyl. Mensen die niet alleen op landbouwterrein gepresteerd hebben, maar ook op andere terreinen gecreëerd en gebouwd hebben, tekenen een volk dat verantwoordelijkheid aanvaardt voor wat het leven van ieder van ons vergt. Bij de hedendaagse werkelijkheid, besluit boer Van Zyl ad rem, verdienen wij, boeren, erkenning voor de rol die wij spelen. Commerciële boerderij is de grootste troef waarover ons land beschikt en die moeten wij koesteren! Aldus de sterke taal van een spreekbuis van de oudste boerenbond van Zuid-Afrika, die Transvaalse Landbou Unie.
Nog baie jare, dierbare Boere!
Hector Van Oevelen
**
Illustratie: Bloukransmonument
**
**