De beroemde – of beruchte? – Greta Thunberg, 20-jarige milieu-activiste van Zweedsen bloede, heeft een boete opgelopen bij een betoging.
*
Dat zal wellicht ook wel in onze pers te lezen zijn geweest (nu ja, ‘onze’ pers mag je gerust met die spreekwoordelijke korrel zout nemen), maar mij kwam het bericht onder ogen in een Zuid-Afrikaanse krant. Als lichtelijk pikant detail werd daarin vermeld dat Greta geen acht had geslagen op bevelen van de politie en dat de fameuze betoging het verkeer had ontwricht en zij zowaar geweigerd had aan de politiebevelen gehoor te geven en het terrein te verlaten.
Toen zij daarover op het matje werd geroepen in het gerechtshof van de stad Malmö in het zuiden van Zweden, vond Greetje ‘uiteraard’ dat zij onrechtvaardig was behandeld, al toonde zij grootmoedig wel enig begrip.
’t Is waar, zei zij, dat ik die dag bevelen heb gekregen waarnaar ik niet heb geluisterd, maar ik ontken dat ik een misdrijf gepleegd zou hebben. Het tegendeel is waar, stelde de activiste ferm, ik ben opgetreden uit noodzaak, uit aandrang om de klimaatcrisis aan te pakken. We beleven nu een noodgeval, luidde het orakel, niet van Delphi maar van Thunberg, en dus was mijn optreden wettig. Dat gewettigd optreden kwam haar wel op een boete van 1.500 Zweedse kronen (een goeie 142 euro) te staan plus nog een extra 1.000 kronen af te dokken aan het fonds voor misdaadslachtoffers. Het tarief voor een misdaad van dat kaliber kan maximum zes maanden gevangenis belopen, maar in de meeste gevallen worden geldboetes opgelegd. De samenscholing waaraan de activiste zich bezondigd had, was ineengestoken door de milieugroep ‘Ta tillbaka framtiden’ in het Zweeds, in het Engels ‘Reclaim the future’ en in ’t Nederlands, vrij vertaald, ‘Werk aan de toekomst’.
Wat de betogers niet in dank werd afgenomen, was dat zij de in- en uitgang hadden proberen versperren van de Malmö-haven om te protesteren tegen het gebruik van fossiele brandstof.
Zes activisten zullen zich daarvoor moeten verantwoorden voor het hof in Malmö, maar in éénklank met Greta Thunberg, zijn zij vast besloten niet terug te deinzen.
Wij weten dat wij niet de wereld kunnen redden door de regels te volgen, zegt die, maar de wetten moeten veranderen. Het is absurd dat zij die in overeenstemming met de wetenschap optreden door een stokje voor het fossielbrandstofbedrijf te steken, daar een prijs voor moeten betalen. Voor wie even de draad kwijt zou zijn, Greta Thunberg is wereldwijd bekend geraakt toen zij op 15-jarige ouderdom voor het Zweedse parlement in Stockholm een staking voor het klimaat is gestart. Met een klein groepje jongeren stichtte zij de ‘Fridays for Future’, de beweging ‘Vrijdagen voor de Toekomst’, die algauw tot een wereldwijd verschijnsel uitgroeide. Wie zich haar verwaande uitval ‘How dare you?!’ herinnert, zal het niet verbazen dat deze ‘snotneus’ er het handje niet voor omdraait geregeld regeringen en politici uit te dagen omdat zij klimaatkwesties naar hààr zinnetje niet fatsoenlijk aanpakken. Met haar Reclame the Future blijft zij van katoen geven tegen de fossielbrandstofbedrijven.
Uit naam van de groep veroordeelden verklaarde woordvoerster Irma Kjellstrom: ‘Wil het hof ons optreden als een misdaad beschouwen, kan dat, maar wij weten dat het ons recht is om te leven en dat het fossielbrandstofbedrijf daarbij in de weg staat en de jonge mensen gaan geen tijd verspillen, maar zullen doen wat zij kunnen om dit bedrijf te stoppen, want onze levens hangen daarvan af.”
Greta is blijkbaar goed omringd en van Thunberg hebben wij het laatste woord nog niet gehoord… En al zeker niet over het klimaat.
Hector van Oevelen