De illegale steun aan de Regimepers

Staatssteun aan bedrijven. Ooit waren er geen limieten aan. Denk maar aan de Kempische Steenkoolmijnen of de Waalse staalbedrijven. Bodemloze putten, steevast gevuld door de belastingbetaler zoals U en ik. Vooral dat laatste is erg.

Eén van de verdiensten van de Europese Commissie is dat ze regels opgesteld heeft en de mogelijkheden van de lidstaten tot het geven van subsidies beperkt heeft. Vooral wat betreft de steun aan grote ondernemingen. Dit zijn bedrijven die ofwel meer dan 250 werknemers hebben, ofwel méér dan 50 miljoen omzet en een balanstotaal van meer dan 43 miljoen hebben, of wanneer meer dan 25 procent van hun aandelen in bezit zijn van een andere grote onderneming. Staatsteun – in België zijn de Gewesten verantwoordelijk – is dan gelimiteerd tot steun voor opleidingen, onderzoek & ontwikkeling en ecologische investeringen. Steun voor investeringen kan enkel wanneer het bedrijf in een Ontwikkelingszone ligt (een vijftiental gemeenten in Vlaanderen). Er zijn bovendien maximum bedragen, concreet komt het neer op enkele miljoenen per onderneming per jaar. Kijk maar eens naar de website van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) voor alle mogelijke details.

En dan krijgen de kranten… 150 miljoen overheidssteun per jaar. Vadertje staat geeft in alle gulheid – om een regimevriendelijke pers te paaien – deze berg geld aan het beursgenoteerd privébedrijf bpost om de gazetten dus gratis bij de lezer te bezorgen. De twee multinationals die eigenaar zijn van de kranten (DPG Media en Mediahuis) danken de belastingbetaler. Deze bedrijven tellen respectievelijk 6.000 en 3.500 werknemers… ze kunnen eigenlijk dus enkel steun krijgen voor opleidingen, R&D en ecologie-investeringen. Met maximaal enkele miljoenen. Deze bedrijfssteun moet van de Vlaamse Overheid via VLAIO komen, dat daarvoor de instrumenten heeft.

Het krantenbedelingscontract wordt echter door de federale overheid geregeld én betaald. Los van al het reeds aan bod gekomen gesjoemel stelt niemand zich de vraag of de overheid multinationals als DPG Media en Mediahuis wel een steun mag geven van… 150 miljoen per jaar? Het zijn grote ondernemingen én er is geen enkel wettelijk steunmechanisme voor.

Er rijzen drie vragen…

PRIMO: Volgens de staatshervorming zijn de gewesten verantwoordelijk voor steun aan bedrijven. Hoe komt het dat de bende van Alexander De Croo deze steun regelt? En niet de gewesten?

SECUNDO: Via welk mechanisme wordt deze steun uitgegeven? Als we naar de allesomvattende Subsidiedatabank | Agentschap Innoveren en Ondernemen (vlaio.be)” van VLAIO gaan kijken – die alle steunmaatregelen in België (ook de schaarse provinciale, stedelijke en federale) overkoepelt – dan vinden we daar geen enkele regeling die dergelijke steun zou kunnen dekken. Hoe regelt men dit juridisch?

TERTIO: Is dergelijke gigantische steun conform met de Europese regelgeving? Denken we bijvoorbeeld aan de De Minimisregel die bepaalt dat steun vanaf 200.000 euro aan de EU gemeld moet worden. Klik hier voor: Veelgestelde vragen: De-minimis | Agentschap Innoveren en Ondernemen (vlaio.be)”

Gebeurt dit?

Eén ding staat als een paal boven water. De multinationals die eigenaar zijn van de Regimekranten (De Standaard, De Morgen, Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen, Limburg en tutti quanti) krijgen jaarlijks een schitterend cadeau.

Mocht U zich afvragen waarom deze bedrijven met hun kranten het Regime zo zacht behandelen: wiens brood men eet, diens woord men spreekt… 150 miljoen per jaar, op 7 jaar een miljard! De families Van Thillo, Leysen, Baert en anderen danken het Regime en beloven eeuwige trouw. Leysen, dat zijn dus Thomas en Christian. Die laatste is volksvertegenwoordiger van Open-VLD. Tja.

Wie stelt de juiste vragen aan Petra De Sutter (X/V/M)? Wie dient klacht in bij de Europese Commissie?

Ongetwijfeld kunnen de twee door het privébedrijf bpost op het Kabinet van Petra De Sutter geplaatste medewerkers, voor een gevat antwoord zorgen. Daar worden ze voor betaald. Door privé-bedrijf bpost . Bananenrepubliek Belgistan.

De twee personeelsleden van bpost die Petra De Sutter bijstaan in haar project om Bpost te verrijken staan klaar om de Pers te woord te staan.

Willen we eindigen met een vrolijke noot? De Afspraak (bijna schreven we ‘de Mafspraak’) van 4 oktober 2017… met een vinnige Wouter Verschelden en ene Sven Gatz (toen Open VLD-minister van Media. over het krantenbedelingscontract. De dag erna staat op VRT NWS het volgende: Minister Gatz gaf op dat punt Verschelden gelijk en stelde ook het contract in vraag. Vandaag sluit vicepremier en minister van Post Alexander De Croo (Open VLD) zich daarbij aan. “Ik heb bedenkingen bij dat contract”, laat De Croo aan onze redactie weten. “Ik stel me de vraag of we dat nog moeten doen na 2020.”Het contract is vorig jaar ingegaan en het loopt af in 2020. Als het van de liberalen afhangt, lijkt een verlenging van de overeenkomst weinig waarschijnlijk. Lees hier het artikel: “Minister De Croo over contract krantenbedeling: “Ik vraag me af of we dat na 2020 nog moeten doen” | VRT NWS: nieuws”

Zo. Wie op zoek is naar echte satire, moet Open VLD’ers volgen. Ze zijn niet te kloppen.

*

Illustratie: adaptatie van een onbekend Twitteraar van een eerdere cartoon van ‘tScheldt

*