Iets eerder onbenulligs zette de afgelopen week de BBC op stelten. Een freelancer tweette dat het regeringsmigratiebeleid van de Conservative Party hem deed denken aan de jaren dertig, een van de ontelbare gepolariseerde uitlatingen over de strengere aanpak van de instroom illegalen in het Verenigd Koninkrijk.
Feit is dat de meerderheid van de Britten het ongelooflijk beu is dat die situatie al jaren blijft aanslepen. We kennen het fenomeen in heel West-Europa en heel acuut hier bij ons. Minister Suella Braverman – net als premier Rishi Sunak van Indische afkomst – pakt deze onhoudbare toestand aan zonder dat de Europese Unie haar kan belemmeren. Dat is toch één ding waar de Brexit goed voor is. De activistische rechters van het continent kunnen het VK over deze kwestie minder raken. Uiteraard protesteren Labourparlementsleden met in hun kielzog de voor de hand liggende mensenrechten-clubs. Hierover tweette dus de BBC-medewerker. Dat bleek echter niet zomaar iemand. Het ging om de bekende voetballer van weleer Gary Lineker (62) die inmiddels al 25 jaar op zondagavond bij de BBC de populairste Britse sportshow ‘Match of the day’ (MOTD) presenteert.
In het charter van de Britse openbare omroep staat duidelijk vermeld wat kan en wat niet voor een vaste medewerker. Lineker werkt echter freelance. Als publiek commentator telt zijn persoonlijke mening echter dubbel en dik. Als hij dus een politiek getinte tweet laat ontsnappen, dan brengt hij zijn werkgever in moeilijkheden. Indien de BBC niet zou reageren, dan zou dat een stilzwijgende beaming kunnen betekenen en in dat kielzog een vrijgeleide kunnen bieden aan vele anderen. Nu de BBC wel reageert komt de kritiek dat er de kant van de regering wordt gekozen en dat terwijl de BBC neutraal en onpartijdig moet berichten. De berisping van Lineker werd door een aantal van zijn collega’s niet gepikt en dus werd MOTD afgelopen zondag niet gepresenteerd of geduid. Er kwam enkel feitelijke rapportering van de gespeelde voetbalwedstrijden. Plots werd de rel ‘high drama’.
Voorstanders van Lineker predikten de vrijheid van mening; tegenstanders vonden dat iemand met een verantwoordelijk profiel zich moet beheersen qua persoonlijke stellingnames. Nog anderen meenden dat dit alles relatief vlug weer zou worden vergeten. Een zoveelste rel zoals sterpresentator Jonathan Ross ondervond toen hij in 2008 samen met zijn maatje Russell Brand de oudere komiek Andrew Sachs (Manuel uit Fawlty Towers) op de radio vernederde met een misplaatste grap over diens ‘vermeend losbollige’ kleindochter. Ross verkaste nadien naar de commerciële omroep.
Inmiddels is de overbetaalde ex-voetballer opnieuw geïnstalleerd. De Daily Mail had het over een ‘burgeroorlog bij de BBC’. De Reguliere Pers in Groot-Brittannië en zeker bij ons laat nu uitschijnen dat er een overweldigende hoeveelheid steun bestaat bij collega’s en publiek voor ‘good old Gary’. Nuance: de doorsnee voetbalminnende Brit is best wel fan van Lineker en neemt dus vlotjes zijn gebral erbij. Natuurlijk vindt zo iemand niet dat de nazi’s weer terug zijn omdat de migratiedijkbreuk wordt gedicht. Toen hij een tijd terug werd ‘gepakt’ door een grappenmaker die een onder de stoel verborgen klanktape met pornogehijg liet ‘afspelen’, terwijl de presentator een live wedstrijdverslag bracht, nam Lineker dat sportief op en lachte iedereen mee met de verrassende achtergrondklanken. Dat houdt echter niet in dat zijn beladen politieke tweet door het grote publiek wordt gesmaakt.
De werkelijkheid is simpel: net zoals in de meeste Westerse media zijn verslaggevers en journalisten behept met een linkse levensvisie. Waar meestal op Lineker werd neergezien als een te volkse pipo is hij nu een progressieve held geworden. Labour steunt hem volledig en komt met grof geschut tegen de regeringsmaatregelen. ‘Wreedheid’ waarmee migranten worden ‘gecriminaliseerd’ die indruist ‘tegen de internationale wetgeving’, is de wereldvreemde toonzetting bij de rode oppositie. Linekers collega’s zijn voor het merendeel anti-Conservative en pro-multiculti. Dat er een opstand tegen de BBC-leiding ‘losbarst’ is niets nieuws. Vroegere bonzen lieten meer toe dan huidig director-general Tim Davie. Het was net zijn opdracht om de omroep te zuiveren van linkse bevooroordeling. Helaas voor hem was hij zelf al in opspraak gekomen door 800.000 pond in de campagne van Boris Johnson te stoppen vooraleer hij door die laatste in zijn BBC-job werd benoemd.
Dat de BBC-leiding nu totaal afgaat is een perceptie die zowel bij links als bij rechts heerst. Volgens links doet de regeringsgetrouwe top een knieval voor de onheus behandelde voetbalheld die nu eenmaal zijn oprechte passie voor de bootvluchtelingen de wereld in schreeuwde. Volgens rechts krabbelt die top terug na de in de kranten opgefokte heibel en zet het de deur wagenwijd open voor andere vedetten wier private mening voortaan ongetemperd en politiek geïnspireerd zal worden geopenbaard. Denk bij ons aan de extreem persoonlijke conclusie over het inclusieve Vlaanderen van de toekomst door de ‘volkse maar goudeerlijke’ Tom Waes. Door belastinggeld vergoede twitterende journalisten bij ons mogen zich overigens veel meer permitteren dan in de Engelse omroepbiotoop.
Opnieuw twee maten en gewichten: toen Jeremy Clarkson aan ‘top gear’ door zijn krantencolumn raasde in The Sun met een tirade tegen Harry’s society-kneusje Meghan en opperde dat ze net als in ‘Game Of Thrones’ maar eens een ‘Walk of Shame’ moest maken (naakt door de straat uitgejouwd en bekogeld met excrementen), was het kot te klein. Meteen werd zijn columncontract gecanceld en werd zijn presentatie-opdracht voor ‘Who Wants To Be A Millionaire?’ bij ITV niet verlengd. Clarkson (62) is een enfant terrible, macho-hetero, anti-woke en bourgondisch levensgenieter. Foute kerel, dus. Compleet oneens met Lineker steunt hij hem in zijn vrije expressie van een overtuiging. Hij werd wel uitgespuwd door de linkse goegemeente voor zijn gebrek aan respect voor de sprookjesprinses.
Op zondagochtend van 10 tot 11 u. zendt BBC1 ‘Sunday with Laura Kuenssberg’ uit. Dit boeiende interview- en commentaarprogramma brengt de kijker in een uur tijd prima op de hoogte van wat er politiek reilt en zeilt in het VK. Laten we zeggen dat er serieus wordt gestreefd naar een objectieve verslaggeving. Kuenssberg is ‘a tough cookie’ en zij had zondag een voormalige director-general te gast: Mark Thompson (na de BBC naar The New York Times en nu baas bij Ancestry.com). Die riep op tot kalmte en stelde dat het eigenlijke debat over de migratieproblematiek was gekidnapt door de heisa. Wijze woorden, want wat Gary Lineker nu eigenlijk vindt van de illegale instroom, heel ver van zijn kingsize bed in zijn kingsize villa is in wezen irrelevant. Celebrities in de VS en het VK, BN’ers in Nederland en BV’s in Vlaanderen; laat ze ons amuseren en weg blijven van de grote mensenwereld.
**
Illustratie: Gary Lineker
**