Publiek geweerd op Antwerps democratiefestijn: gemeenteraad meer elitair dan ooit

In het vernieuwde Antwerpse Stadhuis is meer dan het prachtige decor aangepast. Ook de manier om met burgers om te gaan is vernieuwd. Of moeten we eerder zeggen: terug naar de oude tijd toen gewone mensen moesten buigen voor de buitengewone edelen. Overdreven? Wel het zit zo: vroeger kon je tijdens de maandelijkse gemeenteraad op het befaamde Schoon Verdiep van het Antwerpse Stadhuis naar hartenlust flaneren in de wandelgangen van de statige trappenzaal.

Stadsverslaggevers, vertegenwoordigers van actiegroepen, afgevaardigden van culturele clubs, vakbondslui of individuele belangstellenden voor het politieke bedrijf klampten de aanspreekbare en soms zelfs aaibare verkozenen des volks vriendelijk aan om hun verzuchtingen te ventileren. Het ging er gemoedelijk aan toe en de talrijke bezoekers namen ongedwongen deel aan het democratisch proces. Enorm geruststellend hoe die belangstelling voor de politieke besluitvorming door de raad werd aangemoedigd en zelfs geprezen, ook al gebeurde dat bijwijlen knarsetandend.

Raadsleden van meerderheid en oppositie stonden burgers te woord en deden er tijdens verhitte debatten al eens een schepje bovenop voor de tribune. Showstopmomenten die bijbleven bij de toeschouwers. Maar wat is er vandaag aan de hand? Enkel pers en medewerkers mogen nog de collegezaal naast de raadzaal betreden. Vanuit die ruimte kon voorheen het publiek de bijeenkomst volgen, hetzij gezeten voor een tv-scherm, hetzij staande aan de open deuren van de raadzaal.

Geëngageerde en/of geïnteresseerde toeschouwers worden nu simpelweg verbannen naar de trouwzaal om het ‘spektakel’ op een scherm te volgen, net zoals thuis dus. Alleen is de trouwzaal wellicht groter en grandiozer dan een doorsnee living. Wie het toch waagt om een ogenblik binnen te gluren naar de palaverende politici wordt verzocht weg te blijven van de open deuren. Waarom die deuren dan gewoon niet sluiten? Waarom niet de mensen de toegang tot het stadhuis totaal ontzeggen? Of waarom nog verkiezingen organiseren? Verdienen mensenschuwe politiekers onze stem trouwens nog wel?

Weg met de bevolking, lijkt het credo.

Zelfs oud-verkozenen die het Stadhuis op hun duimpje kennen en nog eens een goeiedag willen zeggen aan hun collega’s worden achter de figuurlijk hekkens geparkeerd. Vreest men dat de raadsleden zoals in de Zoo gevoederd dreigen te worden met lekker fout voedsel? Zijn politici zo bang voor hun eigen schaduw dat ze elk vleselijk contact met kiezers willen vermijden? Verlamt dat hun democratische arbeid? Personeel krijgt ervan langs wanneer onbekenden zich vergapen aan de toegang van de raadzaal. Weg met de bevolking, lijkt het credo.

Hoe ver is het gekomen dat de Antwerpse 55 zetelende dienaren van het volk zich verstoppen? En het scherm dan? Tja, daar komen enkel sprekers in beeld. Mogelijke kontkrabbers blijven onbespied. Schamen de raadsleden zich ergens voor? Stellen hun tussenkomsten te weinig voor? Of kijken ze eenvoudigweg neer op argeloze bezoekers van buiten hun biotoop? Het betaamt niet en daarmee uit! Mensen moeten de kans krijgen om politiek in de praktijk te aanschouwen. Weg met die kloof.

Op den duur geeft niemand nog een zier om de inhoud als de vorm zo onbeschoft blijft. Gestelde vragen blijven onbeantwoord. En maar wapperen met principes terwijl de ambtenarij alles al heeft beslist. Gekrakeel zonder toeschouwers verliest alle effect. Wie deze gang van zaken heeft bedisseld moet bij gelegenheid maar wat bijlezen over de Griekse arena van weleer waar men werd gehoord.

Zo jammer dat de afdruipende bezoekers na afloop van dit non-event worden geconfronteerd met een doodse Grote Markt. De skeletten van eens zo glorieuze winkels en cafés doen huiveren. Het wegpesten van de middenstand doet een hoop zelfstandigen versassen naar administratief serene landen zoals Spanje waar men zijn boterham nog kan verdienen én beleggen. Concluderende: er gaat geen dynamiek meer uit van de gemeenteraad. De meerderheid baggert wat doorheen de dossierbrij en de oppositie wordt door toon en lichaamstaal ronduit geminacht. Good guys, bad guys. De politieke matras dient te worden opgeschud. Als in 2024 de stemplicht vervalt zal het sowieso aan de lage opkomst liggen dat de verkeerde partij wint. Voorlopig blijven toeschouwers absoluut te mijden.

Stadhuis Antwerpen vernieuwd

**

STEUN ‘TSCHELDT

**