Taalverfraaiing als glijmiddel bij diversiteitsbeleving

Een normaal mens noemt een neger een neger; een abnormaal mens schrijft een ‘handreiking’ over ivoren torentaal.

In Nederland heeft politicoloog Mounir Samuel een aanbevelingsbrochure bijeengeharkt. ‘Waarden Voor Een Nieuwe Taal. Een veilige, inclusieve en toegankelijke taal voor ieder in de kunst- en cultuursector’ moet de kwetsbare medemens die een theatervoorstelling, museumbezoek, cursus intermenselijkheid of arthouse-beleving wil smaken via een correcte omzwachteling bejegenen. Zeg dus niet ‘Welkom, dames en heren’ maar ‘Welkom iedereen’. Dit soort gezwets spat van de pagina’s van deze maximaal overbodige uitgave waaraan veel geld is uitgegeven. ‘Collega gezocht (m/v) wordt ‘Collega gezocht (x/v/m). Uiteraard komt de man het laatst aan bod en staat de vrouw haar enge beleefdheidsvoorsprong af aan de fluïde druïde die zichzelf sikkelgewijs heeft ontmand.

De ‘overkoepelende waarden’ in deze publicatie baden in het victimisme. Spreek dus nooit zomaar over ‘probleemkinderen’. Tja, nogal wat ‘modern’ opgevoede kinderen die wij kennen verdienen niet eens deze neutrale term. ‘Een persoon heeft een beperking, maar is niet beperkt’ lezen we verder nog. Als je over een gehandicaptenplaats beschikt ben je inderdaad minder beperkt dan een doorsnee automobilist die zich in de drukke stad waagt. Woorden als ‘pottenkapsel’ en ‘nichtenstreek’ kunnen echt niet, zo proclameert de brochure. Deze woorden kenden we niet eens en dus gaan we die voortaan uitbundig gebruiken. ‘Een vluchtelingencrisis’ is negatief, want is dat wel een crisis, vraagt men zich af in deze flutpublicatie. ‘Jaaaa’ is ons antwoord, ‘een verdomde crisis’. Vergelijk mensen niet met een natuurramp zoals ‘een vloedgolf aan moslims’, zeurt men een eind weg, want ‘er is maar één ras en dat is het mensenras’. Yeah, right, gniffelen we dan.

De ‘Klankbordgroep’ (zo staat het er werkelijk) beraadt zich over de vele positieve reacties die komende zijn. In zijn nieuwe en verhelderende boek ‘Tegen de Tribalisering’ heeft Paul Cliteur het over ‘De Grote Oorlog tussen al die slachtoffergroeperingen met als inzet wie nu echt de allerzieligste is’. Sussende taalverfraaiing zal de wereld niet redden, net zomin als kunst dat kan. Gezond verstand, hoffelijkheid en gerijpt zelfbegrip kunnen dat net iets beter. Voor ons dus ‘Welkom Dames en Heren’.

**

Abonnees van ‘tScheldt vinden de kwestieuze brochure hieronder:

WAARDEN_VOOR_EEN_NIEUWE_TAAL

***