Zeg niet jodenkoek, maar odekoek

Heeft u het ook gehoord, beste lezer? De in Nederland landelijk bekende bakker Davelaar uit Alkmaar bakt niet langer jodenkoeken. De man vindt die naam nodeloos kwetsend. Hij komt met een geniale nieuwe naam: odekoeken!

Ongetwijfeld komt de gouden vondst ‘odekoek’ uit een out-of-the-box zoommeeting van een seriële sociale entrepreneuse die ook duurbetaald advies geeft aan bakkers die zich als woke ondernemer op de kaart willen zetten. Zou bakker Davelaar misschien mensen kennen bij de Open Vld?

Wij, van ‘tScheldt, willen natuurlijk niet achterblijven. Wat ze in Alkmaar kunnen, doen wij in Antwerpen beter. Harder, better, faster, stronger.

Zo serveren wij bij een kopje warte koffie nu nog enkel egerinnentetten tijdens onze redactievergaderingen. Nu en dan een rownie moet ook kunnen. En bij onze itte of ruine boterhammetjes op de middag durven wij wel eens een uzarensalade mét een klein beetje igeunersaus savoureren.

Maar die odekoeken, nee… die komen er bij ons niet in!

Anne Marinower & Claude Frank