Op Kerstavond zendt BBC1 om 23.15u ‘Have I got 30 years for you’ uit. Een uur lang krijgen we een beeld van de satirische reeks ‘Have I got news for you’ dat in zijn genre de max is.
**
De redactie van ‘tScheldt zit in de lente en in de herfst telkens weer trouw voor tv om met open bek in bewondering naar een serie afleveringen te kijken van dit inmiddels iconische programma. Gestart in 1990 zijn we nu 30 jaar en 60 series later. Het blijft de standaard voor menige komische quiz.
In de show wordt de actualiteit ongenadig op de korrel genomen met scherpe taal en messcherpe humor. Aan de hand van beeldmateriaal, krantenkoppen en gekke anekdotes proberen 2 teams te raden waarover het gaat om het vervolgens op komische wijze te ontleden. Ian Hislop en Paul Merton staan elk met 1 beroemdheid tegenover elkaar. Een wekelijks wisselende presentator legt daarbij zijn of haar eigen ludieke accenten. Met gemiddeld meer dan 7 miljoen kijkers wordt bewezen dat de Britse zin voor ironie springlevend blijft.
Klik voor een tussenliggende video HIER
In het onderdeel ‘The odd one out’ moet men uitvissen wie van de 4 getoonde personen niets te maken heeft met dat wat de 3 anderen verbindt. Zo kunnen die 3 bijvoorbeeld op het publieke podium iets hebben verknoeid of gerealiseerd. In ‘The missing word round’ kiest men zinnen uit een obscuur of hypergespecialiseerde publicatie waarin een woordgedeelte ontbreekt. Uiteraard leidt dit tot de nodige grappen en grollen. In de ‘strenghtometer of news’ en ‘the one-armed-bandit of news’ wordt er gevraagd naar de strapatsen van een bekend figuur. Aan het begin en het eind van de show zien we nieuwsfragmenten in een totaal andere humoristische context geplaatst. De ijzersterke redactie schept hiermee een kader waarop de panelleden kunnen inspelen.
Van 1990 tot 2002 was Angus Deayton de vaste gastheer tot hij zelf in de pers kwam als drugs gebruikende en prostituées bezoekende medemens. Natuurlijk werd hij door zijn eigen collega’s afgemaakt en zo hoorde het in dit programma. Sindsdien is de show nog pittiger met telkens een andere gastpresentator. Enkelen onder hen verhoogden spectaculair hun populariteit. Bekendste voorbeelden zijn Boris Johnson die daarna de stap van mediafiguur naar politicus-burgemeester van Londen en vervolgens naar premier zette. Ook de legendarische variétéartiest Bruce Forsyth was door zijn leeftijd wat op retour maar kleedde de show zo in naar zijn eigen tics en tricks dat men hem het jaar daarop bij de BBC vroeg om ‘Strictly come dancing’ te presenteren. Deze dansshow is sinds 2004 uitgegroeid tot hét tv-familieamusement in Groot-Brittannië. Met glitter en glamour, emoties in crescendo, een uitgesproken jury, live muziek door een toporkest met superieure zangers, het competitie-element en vooral liefde voor de dans bereikt dit unieke spektakel naar de finale toe zo’n 16 miljoen kijkers.

De vaste teamkapiteins vormen de ruggengraat. Ian Hislop (60) is hoofdredacteur van het satirische blad ‘Private Eye’ en is in die hoedanigheid de meest aangeklaagde journalist van het land. Zijn rechtszaken zijn ontelbaar; zijn journalistieke verzet onuitroeibaar. De belezen Hislop is zelf niet rechts maar hekelt links des te meer. Ooit werkte hij mee aan de satirische poppenshow ‘Spitting Image’ en intussen maakte hij ook enkele sterke documentaires. Zijn stijl is sterk sarcastisch. De andere kapitein is Paul Merton (63) die ook actief is op de radio, op het toneel met one manshows, voor de televisie met reisprogramma’s en documentairemaker over humor. Zijn befaamdste reeks ‘Silent Clowns’ ging over zijn idolen Laurel & Hardy, Harry lloyd, Buster Keaton en Charlie Chaplin. Hij presenteerde enkele seizoenen van Room 101 (naar Orwells ‘1984’) waarin praatgasten hun meest gehate gewoonten, mensen en dingen in de verdomhoek trachtten te doen belanden. Zijn stijl is vaak surrealistisch met een scheut kolder. Regelmatig plaagt Merton collega Hislop met zijn elitaire schoolopleiding en zijn ‘niet bij zijn’ met de moderne muziek.
De lijst met gasten is onwaarschijnlijk lang. Politici, komieken en mediafiguren staan te springen om te mogen meedoen. Toch enkele favorieten: Alexander Armstrong (quiz Pointless, Armstrong & Miller-sketches, zanger van o.a. komische operettes), Germaine Greer (furie), Rich Hall (Amerikaanse stand-up), Jo Brand (koningin van de slonzige zelfspot), Jeremy Clarkson (Top Gear én politiek incorrect), Martin Clunes (Men behaving badly en speelse reisprogramma’s), Andy Hamilton (comedy-schrijver), Janet Street-Porter (het grootste journalistieke gebit vol uitgesproken meningen van Engeland), Gyles Brandreth (taalgenie en royalty-biograaf), Ross Noble (de wilde komiek), Jacob Rees-Mogg (oerconservatief en verfijnde humorist die Boris’ parlementaire troepen controleert) en Victoria Coren Mitchell (auteur en pokerspeelster). Wie niet wil of durft op te dagen wordt onsterfelijk geridiculiseerd. Zo raakte de nummer 2 van Labour, Roy Hattersley, in de politieke problemen en verzaakte aan zijn optreden. Zijn stoel werd dan gewoon ingenomen door een tonnetje spekvet en de show ging door ‘as usual’.
‘Have I got news for you’ blaast 30 kaarsjes uit met een duidelijke lange termijn-adem. Zeker kijken.
***