Zo ging het in Frankrijk:
De nu 85-jarige Bernard Pivot presenteert er jaren ‘Apostrophes’, een boekenprogramma op tv. Geregeld kijken twee miljoen Fransen op vrijdagavond naar die live-uitzendingen op Antenne 2.
Daarna wordt hij presentator van het cultuurprogramma ‘Bouillon de culture’. Pivot is een zeer belezen man die auteurs graag laat schitteren. Kritische vragen stelt hij zeer zelden. Intellectueel Frankrijk heeft bij die aanpak wel wat bedenkingen, maar de kijkers smullen ervan. En een schrijver die het goed doet bij Pivot kan op heel wat extra verkoop rekenen.
Pivot begint als economiejournalist, maar gaat al snel over literatuur schrijven en boeken recenseren voor kranten en magazines. Hij debuteert in 1959 met de roman ‘L’amour en vogue’. De teller staat intussen op meer dan 20 titels. Zijn jongste worp is twee jaar geleden uitgekomen. Samen met zijn dochter Cécile schrijft hij een boek over hun leeservaringen. Zijn twitterpagina wordt door meer dan 1 miljoen mensen gevolgd.
In 1992 weigert Pivot de ‘Légion d’honneur’. In 2004 wordt hij als eerste niet-schrijver verkozen in de Académie Goncourt, die hij tussen 2014 en 2019 voorzit. Hij is nog altijd ere-lid van de Goncourt.
Zo ging het in Duitsland:
De in 2013 overleden Marcel Reich-Ranicki is nog altijd een naam als een klok in Duitsland. Hij presenteert tussen 1988 en 2001 het programma ‘Das literarische Quartett’ op de tv-zender ZDF. Het levert hem de bijnaam ‘paus van de literatuur’ op.
Hij schrijft meer dan 50 boeken over literatuur en beroemde schrijvers als Goethe, Mann, Heine, Musil, Brecht, Kafka, Böll en Grass. Hij is de samensteller van een nog altijd invloedrijke reeks canon-boeken.
In 2008 weigert hij de Deutscher Fernsehpreis met als argument dat er op tv nauwelijks nog kwaliteit te zien is.
Sinds 1972 krijgt het ene eredoctoraat na het andere van Duitse en Europese universiteiten. In 2004 is hij de laureaat van de Europese Cultuurprijs.
Zo ging het in Nederland:
‘Hier is… Adriaan van Dis’ is ook door Vlamingen die wel eens een boek lezen druk bekeken.
Van Dis is een ijdel man die er niet voor terugschrikt om flink wat ruzie te maken met zijn gasten. Tussen 1983 en 1992 is dat tv-programma van de VPRO de maat der dingen. Een boek dat door Van Dis voor de camera wordt gehouden, is de weken daarna niet aan te slepen.
Van Dis schrijft romans, novellen, verhalen, toneel en teksten bij de tv-documentaires die hij maakt. Hij wint onder meer de Libris Literatuurprijs, een Gouden Uil en in 2015 de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre.
Na Van Dis heb je in Nederland nog Wim Brands die tussen 2005 en 2016 op zondagochtend het tv-programma ‘Boeken’ presenteert. Er kijken telkens minstens 200.000 mensen. Brands sterft in 2016. Hij was een journalist en een gewaardeerd dichter met net geen 10 bundels op zijn naam.
Zo gaat het in Vlaanderen:
Geen Boekenbeurs dit jaar, maar in de plaats daarvan een heus “Boekenfeest tot in uw huiskamer”, zo beloofde de baas van het failliete Boek.be Vé Bobelyn.
Presentator van de online boekenmarathon, een reeks van 300 interviews met evenveel schrijvers, is Tom De Cock.
Tom wie? We hebben de man ook moeten opzoeken, beste lezer. Hij was tot deze zomer een radio-dj. Hij schrijft zijn eerste boek wanneer hij nog maar zestien is. Hij zegt in een interview met ‘De Zondag’ dat hij “onmogelijk 300 boeken kan lezen om zich voor te bereiden. Ik zal tegenover auteurs zitten van wie ik enkel de flaptekst van hun boek zal hebben gelezen.”
Het is dan ook een boekenfeest geworden om nooit meer te vergeten.
Waar blijft die koninklijke onderscheiding voor Tom De Cock?
**
Bij de foto: Boekenfeest-presentator Tom De Cock achter de stapel van de 300 door hem ongelezen boeken
Monika Gezelle en Guido Van Pamel
***