Minder testen is goed voor het milieu

Kunt u nog volgen? Testen of niet (meer) testen?

In maart en in april klonk het dat testen niet echt nodig was. Je mocht enkel naar je huisdokter bellen en zeggen dat je je ziek voelde. Wellicht had toenmalig federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) toen al ergens op een belangrijke vergadering gezegd: “Testen? Er zijn geen testen! Het is wat het is.”

“Mondmaskers in de zorgtehuizen? Niet nodig”, zei Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) meteen daarna. Met dat beleid – of beter: geen beleid – tekende hij het doodvonnis voor enkele honderden rusthuisbewoners. Heel wat van hen stierven heel alleen de verstikkingsdood. Ook dat is wat het is, tenminste voor een christendemocratische minister.

Tijdens de zomermaanden gingen de verschillende regeringen van dit land – als allerlaatste land in Europa – koortsachtig op zoek naar testen die nog niet waren besteld door en gereserveerd voor de landen waar nu en dan wél knopen worden doorgehakt en waar de gezondheidscrisis met enige visie wordt aangepakt.

De herfst is pas begonnen, iedereen is van de caféterrassen terug naar binnen gejaagd en net nu testen meer dan nuttig is, beslissen de Vier Seizoenen-regeerders dat we vooral niet te veel moeten testen. Wie na een hoogrisicocontact geen symptomen van Covid-19 heeft, moet niet getest worden. Als het goed gaat, zal je in zo een geval wel een waarschuwing krijgen van de coronalert-app. (Behalve Tom Van Grieken natuurlijk.) Maar daar gebeurt dus verder niets mee. Jammer voor de contacttracing, jammer voor de verdere opvolging. Wedden dat over enkele dagen niemand nog weet wie nu eigenlijk besmet is? Waar en wanneer het is gebeurd, blijft al helemaal een vraagteken. Wedden dat je die irritante, nutteloze app al snel van je telefoon zal flikkeren?

Is er geen goed nieuws? Jawel, federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft toch nog ergens – in een of andere uithoek – een half miljoen sneltesten besteld. Die worden voorlopig bij Maggie De Block in het tuinhuis gestockeerd. Want onze testcapaciteit schiet nu al door het plafond. Niet echt goed nieuws dus.

Toch knallen in Brussel deze dagen de champagnekurken op het kabinet van Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo). Dit dekselse Ketje pleitte vorig week in de speciale Covid-19-commissie van het Brusselse parlement om vooral niet te veel te testen, “want dat levert toch zoveel afval op en dat is slecht voor het milieu”. En zo kent deze Belgische soap toch nog een happy end.

**

Bij de foto: Feestje op het kabinet van Alain Maron: geen spaghetti, wel champagne!

Vera Vogels en Mie Dua

***