Het is weer zover! In de progressieve westerse wereld is een nieuwe protesthype ontstaan. Net als alle vorige hypes is ook dit een geweldig kans op democratisering van de samenleving.
**
De dood van de zwarte Amerikaan George Floyd op 25 mei in Minneapolis heeft in de grote steden wereldwijd vele tienduizenden mensen op de been kunnen brengen. Zelfs de voetballende multimiljonairs van FC Bayern München dragen T-shirts met opschriften als rot gegen Rassismus en #blacklivesmatter. Ook in België riepen beroemde artiesten als Coely en dj Black Mamba op tot meer dialoog: “Iedereen – zwart én wit – moet zich durven uitspreken wanneer ze racisme zien. Zelfs als er überhaupt geen sprake is van racisme!” Ook superster Madonna neemt geen blad voor de mond. Ze zegt racisme ‘heel stom te vinden’. Uit een recent interview: “Bij mij eten de negers gewoon mee met de anderen in de personeelskantine.”
In dit verband denk ik bijna automatisch aan de zeer nuttige discussie over de slavernij. De politieke partij DENK pleitte in 2017 terecht voor een schadevergoeding aan Suriname voor de Nederlandse deelname aan de slavenhandel. Daarop voortbordurend zou ik graag willen weten wat de nazaten van de Hertog van Gelre over een kleine financiële tegenpresentatie voor het door mijn voorvaderen verrichte werk in lijfeigenschap te zeggen hebben. In Nederland werd de erfelijke horigheid pas formeel afgeschaft bij de staatsregeling van 1798. Aangezien ik landgoederen noch zilveren lepeltjes met familiewapen tot mijn bezit mag rekenen, durf ik er om te wedden dat ook mijn stamgrootouders eens zonder vergoeding voor een kasteelmeneerke hebben mogen zwoegen.
Maar terug naar de actuele #blacklivesmatter protestbeweging. Door de zwarte vinger op de zere plek in onze multiculturele samenleving te leggen, kunnen we ons na corona eindelijk weer met een echt belangrijk probleem bezighouden. Mogelijkheden te over. Laat eens iemand met een donkere huidskleur voor bij de bakker. Als het sanitair verstopt is, vraag de loodgieter naar zwarte medewerkers. Waarom altijd bij de helaas nog veelal blanke kassières in de supermarkt afrekenen? Eis van de bedrijfsvoerder een gekleurde madam achter de kassa! Madonna, Coely, dj Black Mamba en de mannen van Bayern München geven het goede voorbeeld: Verander de wereld, begin bij jezelf!
***
Foto: De Hertog van Gelre die de familie van ‘tScheldt auteur Ardy Beld nog geld moet na hen te hebben uitgebuit als lijfeigenen.
***