In de late Middeleeuwen toen de VRT nog de BRT heette en de enige Vlaamse zender was die ‘op antenne’ kwam, maakte de iconische weerman Armand Pien ons meestal goedlachs wijs dat het ’s anderendaags mooi weer zou worden en dat vooral aan de Belgische kust.
**
Het Fake News van toen bestond erin deze grappenmaker met het klassieke krijtje te verdenken van sluikreclame voor de kust. Het was in die tijd immers altijd kommer en kwel voor de middenstand na alweer een slecht seizoen. Tensminste, dat beweerden de verongelijkte neringdoeners tegenover al wie horen wou.
Dat was de tijd dat men zoveel mogelijk volk naar de kust wou lokken en daar was ook niets mis mee. Vandaag maken we het tegenovergestelde mee: we mogen zelfs niet meer naar zee. Blijf weg met uw besmettelijke bazaar! Ook zij met een tweede verblijf mogen het versterkte fort niet langer in. Misschien zijn ze zich op hun eerste adres wel gaan laten infecteren met die coronasmeerlapperij. De zuivere elite aan zee ziet al genoeg golven komen en gaan, laat staan dat een vieze virusgolf hen komt overspoelen. Deze houding valt misschien te onthouden voor komende seizoenen wanneer er geen weerastrologen genoeg zullen zijn om het beste weer aller tijden voor de Belgische kust te kunnen aankondigen. Toeristen willen zich graag welkom voelen, want de wereld is groot genoeg.
Kijken we nu met een beschuldigende vinger naar de kloeke kustbewoners of naar de getroffen middenstand? Neen, wel naar de pietepeuterige politici die hun sjerp als toiletpapier misbruiken om hun angstdiarree mee te deppen. Burgemeesters zonder ballen die hun territorium krampachtig afschermen moeten beseffen dat voortaan de mensen liever het gastvrije Zeeland zullen gaan opzoeken waar het personeel vriendelijker is, de likeur een pak goedkoper en de duinstreek niet is verworden tot een schaamstreek vol luizige hoogbouw. Het karakter van de kust? Commercieel ja, coronavrij misschien, constructief neen. Zij met korte termijnambitie trekken aan het kortste eind.
***
Foto: Armand Pien (1920 – 2003) was gedurende 37 jaar (1953-1990) weerman bij de BRT, voorganger van de VRT.
***