Hotdog-vreetwedstrijden en pyama-party’s!

Kijkt u ook al zo uit naar de komende Boekenbeurs? Wij kunnen niet wachten. De Boekenbeurs kampte de jongste jaren met teruglopende bezoekerscijfers, maar daar komt nu zeker en vast een einde aan. Nieuwe records wenken!

Niemand minder dan Vé Bobelyn (ik verwarde haar aanvankelijk nog met Vé, het nichtje van professor Gobelijn van Jommeke) gaat daar voor zorgen. Zij is de nieuwe directeur van de Boekenbeurs. In ‘De Tijd’ klinkt ze alvast strijdvaardig: “Auteurs waren al belangrijk, we gaan ze nog centraler stellen. Ze gaan niet meer alleen aan een tafeltje zitten om boeken te signeren. Hun rol wordt actiever.”

Omdat u dat van ons verwacht, hebben wij de startnota van Vé nu al kunnen inkijken. En het moet gezegd: het wordt dringen om in november nog binnen te geraken in Antwerp Expo. Dichters – nog altijd de paria’s op de Boekenbeurs – moeten minstens één goocheltruc feilloos kunnen opvoeren. Ik ken poëten die nu al ijverig aan het oefenen zijn op trucs waarbij het in brand steken van hun onverkochte bundels centraal staat.

Prozaschrijvers mogen enkel nog opdraven wanneer ze twee instrumenten kunnen bespelen.  Wie dat tegelijkertijd kan, krijgt een plek bij de deur of het raam om zo wat frisse lucht te kunnen inademen.

Voor striptekenaars heeft Vé een apart programma voorzien. Elke voormiddag en elke namiddag (vreemd genoeg niet tijdens de nocturnes: een vergetelheid van Vé?) wordt een hotdogvreetwedstrijd georganiseerd tussen twee tekenaars. Wie de meeste boekenbeurshotdogs (vanouds hét Vlaamsch kwaliteitslabel!) op kan binnen de tien minuten mag niet alleen tekeningentjes in zijn of haar nieuwste album zetten, maar ook een ‘bon voor een gratis hotdog’ uitdelen aan alle fans die langskomen.

Voor de nieuwste boeken van de 147 chef-koks die komend najaar verschijnen, kan je niet meer terecht in Antwerpen Expo. Nee, daarvoor moet je naar de haven! Zo staat het in De Tijd: “Er komen evenementen op meerdere locaties tussen de tiendaagse in Antwerp Expo en de haven, een gevolg van een sponsorakkoord dat vorig jaar werd afgesloten tussen de Boekenbeurs en het Havenbedrijf.” Het drijvend restaurantponton in het Kattendijkdok waar nu Cyriel en Piet Huysentruyt de plak zwaaien, wordt de place-to-be voor de Vlaming die nog maar eens een gesigneerd kookboek in huis wilt halen waaruit nooit zal gekookt worden.

Maar wij kijken vooral uit naar de politici die hun boekje zullen komen promoten. “Dat kan enkel nog in pyama”, staat in de startnota van Vé. In het asielcentrum van Arendonk wordt nu al vier keer per dag tot Allah gebeden opdat Maggie De Block dit najaar géén nieuwe publicatie zal uitbrengen. Want dat zou betekenen dat er meteen drie grote militaire tenten voor asielzoekers moeten worden opgeofferd voor haar onesie. De politieke performances zullen meermaals uitdraaien op heuse pyamaparty’s, want “bezoekers die ook in pyama komen, krijgen 12,5% korting”, luidt het in de startnota. “Wie zich diezelfde dag het (binnenkort te verschijnen – let op de kortingsbon in de Knack!) boek ‘De Vlaamse Canon’ van Peter De Roover, Anuna De Wever, Guillaume Vanderstichelen en Rachida Lamrabet (mét een voorwoord van Tom Lanoye en uitgegeven bij Egmont, stand 666 op de Boekenbeurs) aanschaft, mag bovendien de hele legislatuur rekenen op niet minder dan 0,1302% belastingvoordeel.”

Wij gaan vandaag nog naar de Zeeman voor een nieuwe pyama en bidden van nu af vier keer per dag voor inspiratie voor Zuhal DemirCieltje Van AchterBianca DebaetsZakkia Katthabi en Wim en Jan Peumans natuurlijk.

Delphine Spit & Dimitri Lecompte

***