Voor haar vluchtelingenbeleid ontving Angela Dorothea Merkel aan de Harvard Universiteit onlangs haar zestiende eredoctoraat. In een vlammende speech voor laatstejaarsstudenten riep de Duitse bondskanselier op om al het mogelijke te doen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Merkel pleitte voor het gebruik van CO2-neutrale schepen en recycleerbare opblaasboten bij de redding van vluchtelingen, waarvoor ze een enorm applaus oogstte bij haar jonge toehoorders. Eveneens wees ze erop dat het uitdoen van schoenen alvorens een moskee te betreden slechts een van de vele bewijzen is voor de hechte band tussen islam en groen. Zolang de moskeebezoeker schone sokken draagt, is stofzuigen nagenoeg overbodig en kan er dus zeer concreet op energie worden bezuinigd.
Om haar huidige opvatting beter te kunnen begrijpen is het leerzaam in de geschiedenis van de bondskanselier te duiken. Als dochter van de Lutherse dominee Horst Kasner, wiens vader uit Polen afkomstig was, vluchtte Angela als baby van drie maanden van Hamburg naar het Brandenburgse Quitzow in de DDR. De gevaarlijke boottocht over de Elbe staat tot op heden in haar geheugen gegrift. In haar boek Daran glaube ich: christliche Standpunkte schrijft ze: „Ik herinner het me nog als de dag van vandaag. Mijn vader zat vooraan in de boot. De golven sloegen om zijn gele regenjas en zijn lange baard was druipnat. Ik was bang en huilde.”
Een tweede gebeurtenis die heeft bijgedragen tot haar huidige overtuiging is de studentenuitwisseling van 1974 in Moskou. Hier leerde ze haar eerste man Ulrich Merkel kennen. De jonge student uit Chemnitz liet haar de prachtige natuur rondom Moskou zien. Hier kwamen ze voor het eerst in aanraking met het thema klimaatverandering toen ze bij het pittoreske stadje Kolomna rond een kampvuur van gebruikte autobanden een groepje jonge arbeiders ontmoetten. Ulrich was verontwaardigd maar bleef vriendelijk. Hij liet zien dat het vuur veel beter brandde op oude plastic zakken, landbouwfolie en batterijen.
In 2015 besloot Merkel een grote groep hulpbehoeftigen in Duitsland toe te laten. Dit standpunt zette ze kracht bij met haar bekende uitspraak Wir schaffen das. Merkel heeft ook in de tijd erna steeds benadrukt dat vluchtelingen recht hebben op bescherming, zelfs als ze niet CO2-neutraal zijn.
Ardy Beld
***
Hoe meer mensen op links mensen op rechts als verwerpelijk, extreem en racistisch gaan betitelen, hoe meer ‘tScheldt er nodig is om het evenwicht te herstellen. Steun ‘tScheldt! Klik hier!