In onze reeks “RIJP VOOR ‘t ZOTHUIS”

De grapjassen van Unia – dank voor de tijdbesparende naamsverandering – hebben alweer een studie besteld en wel bij drie (!) verschillende universiteiten.
Het verbluffende resultaat?
‘Arme leerlingen krijgen sneller een B- of C-attest dan rijke’.
Dat moest wel een tweet ontlokken aan de immer strijdvaardige BBI-directeur Karel Anthonissen – jawel, voor ons is en blijft hij directeur! – waarin hij een twitteraar looft die de ‘studie’ omschrijft als ‘386 bladzijden politiek gekissebis’.
Diezelfde twitteraar is flink op zijn hart getrapt, omdat de aantijgingen van Unia niet stroken met de inspanningen van zijn echtgenote/lerares én haar gepensioneerde moeder om juist de kansarmen/achtergestelden een duwtje in de rug te geven.
Karel Anthonissen over die arme kanslozen: ‘Vanzelfsprekend krijgen die minder kansen. Dat weet ik ook zonder zo’n onderzoek. Maar steek het a.u.b. niet op het onderwijs, op de mensen die er werken en de belastingbetaler die ervoor betaalt, alsof het nooit genoeg is’.
Dan twittert Anthonissen over een verklaring waarom kansen niet worden genomen, de islam. Bam. Boem. Patat.
Dat blijkt het startschot voor enkele zeer weldenkende dames om Anthonissen onder vuur te nemen.
Homo Criticus ziet de dames zo al op hun iPhone tokkelen, terwijl ze hun biogroenten en koters uit de bakfiets laden.
Gehaast, want straks moeten ze nog een Afrikaantje uit het Maximiliaanpark gaan oppikken voor nachtopvang.
Maar blijkbaar hebben deze ‘Gutweiber’ hogere of toch andere studies gedaan dan Homo Criticus, want ze confronteren en bombarderen onze BBI-man met decielen. Jawel, decielen.
Homo Criticus kent veel woorden die rijmen op decielen, zoals debielen, schlemielen, knelpuntstielen, knielen. Maar geen decielen.
Even opgezocht, dus. Goh, en het blijkt iets poepsimpel. ‘In de statistiek is een deciel van een dataset een van de in principe 9 kwantielen die de geordende dataset in 10 delen van gelijke grootte verdelen, enz. enz’. Daar heeft Homo Criticus maar één antwoord op: Dafalgan! Of om de Britse staatsman Benjamin Disraeli te citeren: ‘Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken’.
O, en hebben die lieve dames er ooit bij stilgestaan, dat als mijnheer Anthonissen erin was geslaagd mijnheer De Gucht zijn ontdoken belastingen te doen betalen, er plots heel veel geld beschikbaar was geweest om elke kansloze leerling individueel bij te staan?
Tags:Karel Anthonissen