Ik heb nog nooit op straat gelopen in een manifestatie voor of tegen sinaasappelen uit Jaffa. Maar nu de hele goegemeente meent tegen Israël te moeten zijn, past het een paar dingen in zijn verband te plaatsen. En dat doen we graag met wat bevolkingscijfers. Dat is, zoals u weet, één van mijn ‘groene’ stokpaardjes.
Op 15 mei 1948 werd de nieuwe staat Israël, die gewild was door de Geallieerden en door de Verenigde Naties, aangevallen door verschillende Arabische landen.
Er leefden toen ongeveer 650 000 Joden in het Britse mandaatgebied Palestina en ongeveer dubbel zoveel Arabieren.
Volgens de cijfers van www.populstat.info had de coalitie van Arabische buurlanden samen een kleine 40 000 000 inwoners. Voor de volledigheid moet vermeld worden dat toen in de Arabische landen buiten Palestina nog een klein miljoen Joden leefden. Die zijn later (bijna) allemaal verdreven of gevlucht.
Ondanks de overmacht van 60 tegen 1 won het jonge Israël de veldslag. Nog geen twintig jaar later herhaalde de geschiedenis zich met de Zesdaagse Oorlog van juni 1967. Israël won opnieuw de slag, maar niet de oorlog want die duurt nog altijd voort. Met het Camp Davidakkoord in 1978 was Egypte het eerste Arabische land dat Israël erkende en vrede sloot. Dat was toen bijzonder hoopvol maar men moet zich afvragen hoelang dat zal duren als de islamisten er echt aan de macht zouden komen.
Een jaar later, in 1979, had in Iran de ‘Revolutie’ plaats en sloot het voormalige Perzië zich als niet-Arabisch land aan bij de vijanden die Israël weer willen doen verdwijnen.
Hoe zit het tegenwoordig met de cijfers?
In Israël wonen nu 5 500 000 Joden. Alle Arabische landen en Iran hebben nog harder geboerd en zijn nu samen met 460 000 000. De overmacht is nu 80 tegen 1. Volgens prognoses zal het in 2030 honderd tegen één zijn. Wat moet dat worden? Zal Turkije (80 000 000 inwoners) ook nog van kamp veranderen?
En wat met al die Arabieren, Turken en Iraniërs in Europa?
Arme actievoerders tegen Jaffa-appelsientjes.
Arme Johan Vande Lanotte.
Of ben ik de arme drommel die binnenkort op zijn woorden moet letten?
Nog maar eens.
**
Karel Anthonissen, voormalig Belgisch belastingambtenaar en gewestelijk directeur van de Bijzondere Belastinginspectie.
Titel in Archief ‘tScheldt: 1151 Act III – ACTUEEL III
**